Kατηγορίες
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς προσθέτω πόντους;

Ανάλογα με το τί πλέκεις, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις τον αριθμό των πόντων που έχεις στις βελόνες σου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό.

Καλό είναι οι αυξήσεις (όπως άλλωστε και οι μειώσεις) να γίνονται έναν ή δύο πόντους από τον ακριανό για πιο ωραία εμφάνιση και πιο στρωτό αποτέλεσμα.

Αυξήσεις σε πλέξη μους

Το ζετέ

Ο πιο απλός τρόπος να προσθέσεις πόντο μάλλον είναι το ζετέ: περνάς το νήμα πάνω από τη δεξιά βελόνα. Στην επόμενη σειρά η θηλιά αυτή πλέκεται όπως και οι άλλοι πόντοι.

Η στριφτή θηλιά

Όμως το ζετέ δημιουργεί τρύπα. Άρα ενδείκνυται για δαντέλες και άλλα ωραία σχέδια, εάν όμως θέλεις να κάνεις αύξηση χωρίς τρύπα, μπορείς στην επόμενη σειρά να πλέξεις το ζετέ από το πίσω ποδαράκι, ή μπορείς να το στρίψεις κατευθείαν: αύξηση με στριφτή θηλιά.

Η στριφτή θηλιά είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να κάνω αυξήσεις στην πλέξη μους.

Με στριφτές θηλιές μπορείς επίσης να προσθέσεις περισσότερους από έναν πόντους στο τέλος μιας σειράς.

Πώς να βάζεις πόντους πλέκοντας

Άλλος τρόπος να προσθέσεις πολλαπλούς πόντους στην αρχή μιας σειράς είναι ο εξής:

Πλεκτό ρίξιμο πόντων

Αύξηση πλέκοντας δύο φορές τον ίδιο πόντο

Άλλος τρόπος αύξησης είναι να πλέκεις δύο φορές τον ίδιο πόντο, πρώτα από το μπροστινό και μετά από το πίσω ποδαράκι. Στα αγγλικά λέγεται kfb (knit front back). Η αύξηση αυτή είναι ασύμμετρη: δημιουργείται μια οριζόντια γραμμή στη βάση του δεύτερου πόντου. Χρησιμοποιείται συχνά στην πλέξη μους, όπου τα οριζόντια κυματάκια της πλέξης κρύβουν την αύξηση.

Αύξηση: Πλέξε τον επόμενο πόντο καλή χωρίς να τον βγάλεις από την αριστερή βελόνα και ξαναπλέξε τον καλή από το πίσω ποδαράκι.

Πρόσφατα έμαθα πώς να κάνω την αύξηση αυτή ανάποδα, σε περίπτωση που θέλω να έχω συμμετρικές αυξήσεις:

Αυξήσεις σε πλέξη ζέρσεϋ

Ενώ οι αυξήσεις στην πλέξη μους κρύβονται εν μέρει από τα οριζόντια κυματάκια, στην πλέξη ζέρσεϋ φαίνονται πολύ περισσότερο. Εδώ λοιπόν χρειαζόμαστε αυξήσεις αφενός διακριτικές και αφετέρου συμμετρικές.

Προσθήκη πόντου από το οριζόντιο νήμα

Για να προσθέσω πόντο στην πλέξη ζέρσεϋ συνήθως σηκώνω το νήμα ανάμεσα στις δύο βελόνες και το στρίβω είτε προς τα δεξιά (M1R – make one right) είτε προς τα αριστερά (M1L – make one left).

Δεξιά αύξηση (M1R):

Δεξιά αύξηση M1R

Αριστερή αύξηση (M1L):

Αριστερή αύξηση
Συμμετρικές αυξήσεις σε αντίχειρα γαντιού και σε μανίκι ζακέτας
Συμμετρικές αυξήσεις σε αντίχειρα γαντιού και σε μανίκι ζακέτας

Αυξήσεις από το δεξί ή αριστερό ποδαράκι

Επίσης ωραία τεχνική για σχεδόν αόρατες και συμμετρικές αυξήσεις είναι να πλέκεις το δεξί ή το αριστερό ποδαράκι του πόντου της από κάτω σειράς – στα αγγλικά: lifted increases – RLI (right lifted increase) και LLI (left lifted increase). 

Lifted increases - σηκωμένες αυξήσεις
Προσθήκες πόντου σηκώνοντας το ποδαράκι της από κάτω σειράς

Για να κάνεις δεξιά αύξηση, σήκωσε το δεξί ποδαράκι του πόντου που βρίσκεται κάτω από τον πόντο της αριστερής βελόνας και πλέξε το.

Για να κάνεις αριστερή αύξηση πρέπει να σηκώσεις το αριστερό ποδαράκι του πόντου που βρίσκεται δύο σειρές πιο κάτω από τον πόντο που μόλις έπλεξες (μια και τον έχεις ήδη πλέξει). Φρόντισε να μην στρίψεις τον πόντο όταν τον πλέξεις.

Αυξήσεις σε ανάποδη

Συνήθως οι αυξήσεις και οι μειώσεις γίνονται στην καλή πλευρά του πλεκτού, ενδέχεται όμως να χρειαστεί να κάνεις και κάποια αύξηση σε ανάποδη σειρά.

Μπορείς λοιπόν να σηκώσεις το οριζόντιο νήμα ανάμεσα στις βελόνες, να το στρίψεις προς τα δεξιά ή τα αριστερά και να πλέξεις τη θηλιά ανάποδη.

  • Μake one purl right (M1PR)
M1pL Ανάποδη αύξηση με κλίση προς τα αριστερά
  • Make one purl left (M1PL)
Δεξιά ανάποδη αύξηση

Πολλαπλές αυξήσεις

Πολλαπλές αυξήσεις μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Μπορείς στον ίδιο πόντο να πλέξεις πολλές φορές εναλλάξ:

  • καλή και ζετέ (kyok), ή
  • καλή από το μπροστινό και το πίσω ποδαράκι (kfbfb), ή
  • καλή και ανάποδη (kpkp).

Οι πολλαπλές αυξήσεις χρησιμοποιούνται σε κόμπους και γρομπαλάκια (καρυδάκια).

Πλεκτοί κόμποι, καρυδάκι και γρομπαλάκια

Καλή – ζετέ – καλή

Διπλή αύξηση: καλή, ζετέ, καλή

Καλή από το μπροστινό και το πίσω ποδαράκι

Καλή – ανάποδη – καλή

…και μετά το χάος

Φυσικά είναι δυνατοί και διάφοροι συνδυασμοί των ανωτέρω. Το παρακάτω βίντεο, π.χ., δείχνει πολλαπλή αύξηση πλέκοντας εναλλάξ τον πόντο ανάποδη από το μπροστινό και πίσω ποδαράκι.

Ξέχασα κάποια αύξηση; Γράψε μου στα σχόλια εδώ 👇

Σχολιάστε