Kατηγορίες
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Έκανα λάθος! 😥 Πώς να το διορθώσω;

Το ξήλωμα και οι διορθώσεις, ή αλλιώς: Το μεγάλο ηθικό δίλημμα

Καταρχάς: Ψυχραιμία! Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…

Αν μόλις ξεκίνησες να πλέκεις, μην είσαι υπερβολικά τελειομανής. Σημαντικό στην αρχή είναι να βρεις τον ρυθμό σου και τη σωστή τάση στο νήμα. Να είσαι περήφανος/η αν καταφέρεις να ολοκληρώσεις ένα τετράγωνο, κι ας έχει λάθη.

Σε κάποιες παραδόσεις άλλωστε, θεωρείται ύβρις το τέλειο εργόχειρο. 😎

Από την άλλη είναι καλό να συνηθίσεις στην ιδέα ότι η απόρριψη και το ξήλωμα είναι σημαντικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Ούτε κι εμένα μου αρέσει να ξηλώνω ώρες ή και μέρες δουλειάς (και μου συμβαίνει αρκετά συχνά), αλλά οι “χαμένες” ώρες (που δεν είναι ακριβώς χαμένες: είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης και της δημιουργίας) θα ξεχαστούν γρήγορα, ενώ το έργο σου (ελπίζω ότι) θα το χαίρεσαι επί πολλά χρόνια. Δική σου απόφαση, όμως, το αν και πότε θα επιχειρήσεις να διορθώσεις το λάθος, και μην ξεχνάς ότι πλέκεις για δική σου ευχαρίστηση.

Το αν θα αποφασίσεις να διορθώσεις ένα λάθος ή όχι, πάντως, μπορεί να είναι μεγάλο ηθικό δίλημμα. 

Πώς να διορθώσεις ένα λάθος

Αν βρήκες κάποιο λάθος και θέλεις να το διορθώσεις, υπάρχουν οι εξής επιλογές ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το λάθος και τη σοβαρότητα του:

Αν το λάθος είναι στη σειρά που βρίσκεσαι, μπορείς να ξεπλέξεις έναν-έναν τους πόντους, μέχρι να φτάσεις στο λάθος και να το διορθώσεις.

Πώς να ξηλώνεις πόντο-πόντο το πλεκτό

Το ξήλωμα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, είτε ξηλώνεις καλή είτε ανάποδη: Πέρασε την αριστερή βελόνα στον πόντο που βρίσκεται κάτω από τον πόντο της δεξιάς βελόνας. Άφησε να πέσει ο πόντος της δεξιάς βελόνας. Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς πλέκεται και ξηλώνεται η ανάποδη.

Αν σου έχει φύγει πόντος στην πλέξη ζέρσεϋ, μπορείς να τον μαζέψεις εύκολα με ένα βελονάκι.

Μπορείς να τον μαζέψεις ακόμη και χωρίς βελονάκι 🤓

Στην πλέξη μους είναι λίγο πιο πολύπλοκο.

Αν το λάθος βρίσκεται κάποιες σειρές πιο κάτω από εκεί που έχεις φτάσει, ξέπλεξε αυτόν τον έναν πόντο, διόρθωσε το λάθος και ξαναμάζεψέ τον με τον ίδιο τρόπο. 

Νήμα ασφαλείας

Αν είναι κάπως πιο σοβαρό το λάθος, ίσως χρειάζεται να ξηλώσεις ολόκληρο κομμάτι του πλεκτού. Με μια κυκλική βελόνα ή καλτσοβελόνα σήκωσε έναν-έναν τους πόντους σε μια σειρά του πλεκτού που να βρίσκεται κάτω από το σημείο που θέλεις να διορθώσεις και ξήλωσε το πλεκτό μέχρι αυτό το σημείο.

Για να διευκολυνθείς, χρησιμοποίησε βελόνα πιο λεπτή από αυτήν με την οποία έπλεξες το πλεκτό.

Πρόσεξε μη στρίψεις τους πόντους. Να σηκώνεις δηλαδή πάντα το δεξί ποδαράκι του κάθε πόντου, ασχέτως εάν βρίσκεσαι στην καλή ή στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού.

Σε μονόχρωμη πλέξη ζέρσεϋ, εάν περνάς τη βελόνα από την καλή μεριά, είναι εύκολο να πηδήξεις κατά λάθος σε άλλη σειρά. Καλύτερα, λοιπόν, να περάσεις τη βελόνα από την ανάποδη, κάτι που μπορεί να φαίνεται κάπως πιο πολύπλοκο, θα αποφύγεις, όμως, αρκετή ταλαιπωρία.

Αν νοιώθεις μεγάλη ανασφάλεια ή εάν πλέκεις ιδιαίτερα πολύπλοκο σχέδιο, μπορείς να περνάς προκαταβολικά σε τακτά διαστήματα ένα νήμα ασφαλείας από όλους τους πόντους που έχεις στη βελόνα, ώστε, αν κάνεις κάποιο λάθος αργότερα, να μπορείς να ξηλώσεις με ασφάλεια το πλεκτό μέχρι τη σειρά αυτή και να μη χρειάζεται να το ξηλώσεις όλο.

Το καλύτερο νήμα για αυτή τη δουλειά είναι το μη κηρωμένο οδοντικό νήμα. Είναι λεπτό, στιλπνό και ανθεκτικό. Φρόντισε το βοηθητικό αυτό νήμα να είναι περασμένο καλά μέσα από κάθε πόντο και να βρίσκεται κάτω από τη βελόνα πλεξίματος, στη βάση δηλαδή των πόντων.

Συνέχισε να πλέκεις κανονικά. Εάν χρειαστεί, μπορείς να ξηλώσεις μέχρι το νήμα, να ξαναπεράσεις τους πόντους σε μια (λεπτή) βελόνα και να ξαναπλέξεις από το σημείο αυτό.

Χειρουργικές επεμβάσεις για δυνατούς λύτες

Υπάρχουν περιπτώσεις ενδιάμεσες, όπου δηλαδή το πρόβλημα αφορά περισσότερους από έναν πόντους, όχι όμως σε ολόκληρο το πλάτος του πλεκτού, όπως π.χ. εάν έχεις σταυρώσει ανάποδα μια πλεξούδα.

Λάθη σε πλεκτές πλεξούδες

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σταύρωσα λάθος τις πλεξούδες σε πλέξη μπριός 4 (διπλές) σειρές πιο κάτω. 😱  Έχω ένα νήμα ασφαλείας, αλλά είναι πολύ πιο κάτω, και δεν θέλω να ξηλώσω τόσο μεγάλο κομάτι. Επίσης, το σχέδιο παραείναι πολύπλοκο για να προσθέσω εκ των υστέρων νήμα ασφαλείας. Απαιτείται λοιπόν χειρουργική επέμβαση 👩🏻‍⚕️

Ξηλώνω όσους πόντους και όσες σειρές είναι απαραίτητο. Κατόπιν περνώ τους πόντους σε μια λεπτή βελόνα (όσο πιο λεπτή, τόσο πιο εύκολα περνιούνται), και ξαναπλέκω το τμήμα αυτό σειρά προς σειρά.

Πλέξιμο με βελόνες - διόρθωση λαθών

Η δυσκολία εδώ είναι να πλέκεις κάθε σειρά με το σωστό νήμα. Ειδικά στην πλέξη μπριός, αλλά όχι μόνο, είναι πολύ εύκολο να μπερδέψεις τη σειρά των νημάτων.

Άλλη δυσκολία είναι να πλέκεις με τη σωστή τάση, διότι αν πλέξεις το τμήμα αυτό πιο σφιχτά ή χαλαρά από ό,τι είχες πλέξει αρχικά, είτε θα σου κρέμονται θηλιές, είτε θα σου τελειώσει το νήμα προτού πλέξεις όλους τους πόντους.

Αυτού του τύπου οι διορθώσεις απαιτούν αρκετή εμπειρία. Εάν ούτως ή άλλως έχεις βάλει νήμα ασφαλείας, δεν έχεις τίποτα να χάσεις: Δοκίμασε, και αν όλα πάνε στραβά, ξηλώνεις μέχρι το νήμα ασφαλείας.

Δεν σώζεται η κατάσταση;

Αν βλέπεις να μη σώζεται η κατάσταση, ή αν δεν έχεις προχωρήσει ακόμα πολύ, ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσεις τελείως από την αρχή. 

Επειδή είναι μεγάλη πίκρα το ξήλωμα, συνήθως δεν κάθομαι να ξηλώνω, παρά αρχίζω από την αρχή με την άλλη άκρη του κουβαριού. Το πλεκτό θα αρχίσει να ξηλώνεται μόνο του, όταν θα έχω πλέξει το υπόλοιπο νήμα. 

Το ξήλωμα είναι απαραίτητο τμήμα της δημιουργικής διαδικασίας

Αν αποφασίσεις να ξηλώσεις και να τυλίξεις σε κουβάρι το νήμα, φρόντισε να το τυλίξεις χαλαρά. Είναι που είναι ταλαιπωρημένο από το πλέξε-ξήλωσε… Συνήθως τυλίγω το νήμα γύρω από το κουβάρι και τον αντίχειρά μου. Έτσι, όταν βγάλω τον αντίχειρα, το νήμα είναι αρκετά χαλαρό.

Φρόντισε να μη σφίγγεις το νήμα όταν το τυλίγεις σε κουβάρι.

…και λίγη αμπελοφιλοσοφία: Να αγαπάς τον εαυτό σου και τα πλεκτά σου με τα ελαττώματά τους 😎

…ή τουλάχιστον με αυτά που δεν διορθώνονται 🤓

Σχολιάστε