Kατηγορίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΕΚΤΑ

Καφές στο πόδι και μπριός

Δύο μανικάκια για τον takeaway καφέ

  • για να μην καίγεσαι,
  • για να κρύβεις το λογότυπο εάν τον αγόρασες από μεγάλη καπιταλιστική αλυσίδα (δεν χρειάζεται να τους διαφημίζουμε κιόλας!)
  • για να εξασκηθείς στις αυξήσεις και μειώσεις στην πλέξη μπριός
Πλέξη μπριος

Το μανίκι ποτηριού είναι ένα μικρών διαστάσεων εργόχειρο, ιδανικό για να εξασκηθείς σε νέες πλέξεις. Εδώ θα βρεις οδηγίες για να πλέξεις δύο διαφορετικά μανίκια σε πλέξη μπριός με αυξήσεις και μειώσεις. Το πρώτο περιέχει αυξήσεις και μειώσεις σε μπριός καλή, ενώ το δεύτερο περιέχει και μειώσεις σε ανάποδους πόντους.

Θα πρέπει ήδη να κατέχεις τη βασική πλέξη μπριός καθώς και τη γενική λογική της δίχρωμης πλέξης μπριός. Εάν δεν τα γνωρίζεις αυτά, προτείνω να ξεκινήσεις πλέκοντας αυτά τα πανάκια κουζίνας.

Οι αυξήσεις και μειώσεις στην πλέξη μπριός γίνονται ανά δύο πόντους. Κάθε φορά δηλαδή που θέλεις να προσθέσεις έναν πόντο, πρέπει να προσθέσεις και έναν ανάποδο πόντο για να μη χαλάσει το σχέδιο. Αν θέλεις να κάνεις διπλή αύξηση, πρέπει στην πραγματικότητα να προσθέσεις τέσσερις πόντους.

Το ίδιο ισχύει και στις μειώσεις. Όποτε κλείνεις έναν πόντο, πρέπει να κλείσεις και τον ανάποδο διπλανό του πόντο.

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για να ακολουθήσεις τις οδηγίες και τα σχεδιαγράμματα

Εάν έχεις ήδη πλέξει τα πανάκια κουζίνας, θα γνωρίζεις ότι στην πλέξη μπριός η κάθε πλευρά δουλεύεται δύο φορές πριν γυρίσεις το πλεκτό από την άλλη. Πρώτα δουλεύεται μια σειρά με το ανοιχτό χρώμα από την ανοιχτόχρωμη πλευρά (light side, light colour – LS LC), μετά σπρώχνεις τους πόντους στην άλλη άκρη της (κυκλικής ή καλτσο-) βελόνας και δουλεύεις από την ίδια πλευρά μια σειρά με το σκούρο χρώμα (light side, dark colour – LS DC). Γυρνάς το πλεκτό και δουλεύεις μια σειρά με το ανοιχτό χρώμα από τη σκουρόχρωμη πλευρά (dark side, light colour – DS LC), σπρώχνεις τους πόντους στην άλλη άκρη και δουλεύεις με το σκούρο χρώμα (dark side, dark colour – DS DC). Αυτά τα 4 βήματα επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Στο σχεδιάγραμμα, τα λευκά τετράγωνα δουλεύονται με το ανοιχτό χρώμα, ενώ τα γκρι με το σκούρο χρώμα.

Τα βέλη δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πλέκεις. Όπως συμβαίνει συνήθως, τα σχεδιαγράμματα δείχνουν την καλή πλευρά του πλεκτού, δηλαδή την ανοιχτόχρωμη. Εάν λοιπόν βρίσκεσαι στη σκουρόχρωμη πλευρά και το σχεδιάγραμμα δείχνει μπριός καλή, θα πρέπει να πλέξεις μπριός ανάποδη και αντιστρόφως.

Όλες οι αυξήσεις και μειώσεις σε ετούτα τα δύο σχεδιαγράμματα γίνονται στην ανοιχτόχρωμη πλευρά, άρα δουλεύονται όπως αναγράφονται.

Τα κενά τετράγωνα αριστερά και δεξιά στα σχεδιαγράμματα αντιστοιχούν στον ακριανό πόντο. Οι πόντοι αυτοί πλέκονται ως εξής:

  • στην ανοιχτόχρωμη πλευρά περνιέται ο πρώτος πόντος άπλεκτος ανάποδη με το νήμα μπροστά, ενώ και ο τελευταίος πόντος περνιέται άπλεκτος ανάποδη.
  • στη σκουρόχρωμη πλευρά ο πρώτος και ο τελευταίος πόντος πλέκονται καλή.

Ο πρώτος πόντος στην ανοιχτόχρωμη πλευρά δουλεύεται δηλαδή ως εξής:

Παρακάτω θα βρεις τα σύμβολα και τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στα σχεδιαγράμματα. Στο κάτω μέρος της σελίδας, θα βρεις βίντεο που δείχνουν τις αυξήσεις και μειώσεις.

Συντομογραφίες και σύμβολα

Στα σχεδιαγράμματα έχω διατηρήσει τις αγγλικές συντομογραφίες για δύο λόγους: 1. ελάχιστα σχέδια σε πλέξη μπριός θα βρεις στα ελληνικά και 2. δεν υπάρχει ενιαία τυποποιημένη ελληνική ορολογία.

Στις οδηγίες έχω χρησιμοποιήσει τις εξής ελληνικές συντομογραφίες:

αν.: ανάποδη

απλ.αν.: άπλεκτος ανάποδη

απλ.ζ.: άπλεκτος ανάποδη + ζετέ

κ.: καλή

μπ.αν.: μπριός ανάποδη

μπ.κ.: μπριός καλή

  • LS – light side – ανοιχτόχρωμη πλευρά
  • DS – dark side – σκουρόχρωμη πλευρά
  • LC – light colour – ανοιχτόχρωμο νήμα
  • DC – dark colour – σκουρόχρωμο νήμα

Flat White

Μανίκι κούπας σε πλέξη μπριος

Πρόσθετα υλικά

  • νήμα μάλλινο ή ακρυλικό μεσαίου πάχους (DK ή κατηγορίας 3 ή 4) σε δύο διαφορετικά χρώματα, περίπου 25 m από κάθε χρώμα
  • καλτσοβελόνες ή κυκλική βελόνα 3,5 mm

Οδηγίες

Με το σκούρο χρώμα βάλε 15 πόντους με τη μέθοδο long tail.

Γύρισε το πλεκτό. Συνέχισε με το νήμα ανοικτού χρώματος.

Προπαρασκευαστική σειρά DS LC (πλεγμένη δηλαδή από τη σκουρόχρωμη πλευρά με το ανοιχτόχρωμο νήμα): 1 απλ.αν., [1 αν., 1 απλ.ζ.] επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., φέρε το νήμα μπροστά, 1 απλ.αν. Σπρώξε τους πόντους στην άλλη άκρη της βελόνας.

Προπαρασκευαστική σειρά DS DC (πλεγμένη δηλαδή από τη σκουρόχρωμη πλευρά με το σκουρόχρωμο νήμα): 1 κ., [1 απλ.ζ., 1 μπ.κ.] επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ. Γύρισε το πλεκτό.

Από το σημείο αυτό συνεχίζεις με κανονική δίχρωμη πλέξη μπριός:

  • LS  LC (ανοιχτόχρωμη πλευρά, ανοιχτόχρωμο νήμα): 1 απλ.αν., 1 μπ.κ., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 μπ.κ., φέρε το νήμα μπροστά, 1 απλ.αν. Σπρώξε τους πόντους να πάνε στην άλλη άκρη της βελόνας.
  • LS DC (ανοιχτόχρωμη πλευρά, σκουρόχρωμο νήμα): 1 κ., [1 απλ.ζ., 1 μπ.αν., επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ. Γύρισε το πλεκτό.
  • DS  LC (σκουρόχρωμη πλευρά, ανοιχτόχρωμο νήμα): 1 απλ.αν. (1 μπ.αν., 1 απλ.ζ.), επανάλαβε την παρένθεση μέχρι να απομένουν 2 π., 1 μπ.αν., φέρε το νήμα μπροστά, 1 απλ.αν. Σπρώξε τους πόντους να πάνε στην άλλη άκρη της βελόνας.
  • DS DC. (σκουρόχρωμη πλευρά, σκουρόχρωμο νήμα): 1 κ., (1 απλ.ζ., 1 μπ.κ.), επανάλαβε την παρένθεση μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ. Γύρισε το πλεκτό.

Συνέχισε σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα. Τους ακριανούς πόντους συνέχισε να τους πλέκεις όπως έκανες μέχρι τώρα, δηλαδή πέρασε τον πρώτο και τον τελευταίο πόντο άπλεκτο σε όλες τις σειρές που δουλεύονται με το ανοιχτόχρωμο νήμα. Πλέξε τον πρώτο και τελευταίο πόντο καλή όταν πλέκεις με το σκουρόχρωμο νήμα.

Brioche mug cozy knitting chart

Η αύξηση δύο πόντων γίνεται, όπως φαίνεται και στο βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας πλέκοντας μπ.κ.-ζετέ-μπ.κ. στον ίδιο πόντο (brkyobrk). Η αύξηση τεσσάρων πόντων γίνεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μπ.κ.-ζετέ-μπ.κ.-ζετέ-μπ.κ. στον ίδιο πόντο (brkyobrkyobrk).

Συνέχισε να πλέκεις μέχρι το πλεκτό να έχει μήκος περίπου 16 cm.

Φρόντισε να τελειώσεις με διπλή σειρά στην ανοιχτόχρωμη πλευρά.

Κόψε το ανοιχτόχρωμο νήμα. Με μια καλτσοβελόνα ή κυκλική βελόνα, σήκωσε 15 πόντους στην κάτω άκρη του πλεκτού, την πλευρά δηλαδή που έβαλες τους πόντους. Δίπλωσε την κάτω άκρη προς τα πάνω καλή με καλή και κλείσε τους πόντους, πλέκοντας μαζί κάθε φορά έναν πόντο από την μπροστινή με έναν πόντο από την πίσω βελόνα.

Cappuccino

Μανίκι κούπας σε πλέξη μπριος

Πρόσθετα υλικά

  • νήμα μάλλινο ή ακρυλικό μεσαίου πάχους (DK ή κατηγορίας 3 ή 4) σε δύο διαφορετικά χρώματα, περίπου 25 m από κάθε χρώμα
  • καλτσοβελόνες ή κυκλική βελόνα 3,5 mm

Οδηγίες

Ακολούθησε τις οδηγίες του προηγούμενου μανικιού, χρησιμοποιώντας όμως το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Σχεδιάγραμμα πλέξης μπριος

Καλό είναι κάθε τόσο να περνάς ένα νήμα ασφαλείας. Δεν θα το μετανιώσεις. Τα λάθη στην πλέξη μπριός διορθώνονται δύσκολα κι εμένα τουλάχιστον πάντα μου ξεφεύγει μια αύξηση η μείωση και πρέπει να γυρίσω πίσω. Αν δεν έχεις νήμα ασφαλείας, άστα να πάνε…

Όποτε έχω να πλέξω διπλή σειρά χωρίς αυξήσεις και μειώσεις, πλέκω ταυτόχρονα και με τα δύο χρώματα, όπως εξηγώ στην προηγούμενη ανάρτηση (Καφές και μπριός):

Δίχρωμη πλέξη μπριος - διπλή σειρά

Αυτό μπορεί να γίνει και σε σειρές με αυξήσεις και μειώσεις, μου φαίνεται όμως υπερβολικά πολύπλοκο, οπότε προτιμώ τις σειρές αυτές να τις πλέκω μία-μία.

Εάν καταλήξεις στο αντίθετο συμπέρασμα, γράψε το μου σε παρακαλώ στα σχόλια. Πολύ θέλω να ακούσω τις εμπειρίες άλλων με την τεχνική αυτή.

Μπορείς, αν θέλεις, να αναρτήσεις το εργόχειρό σου στα social media. Αν με ταγκάρεις (@annaplexis.knits στο Facebook, Instagram και Threads, @annaplexis στο TikTok, Χ, Mastodon, tumblr και YouTube), θα το δω κι εγώ 😉

Hashtags: #takeawaycoffeeduo και #annaplexis

Βίντεο:

  • Αύξηση 2 πόντων (br2st inc)
  • Αριστερή μείωση μπριός (brLsl dec)
  • Δεξιά μείωση μπριός (brRsl dec) 
  • Τετραπλή μείωση μπριός (br4st dec)
  • Δεξιά ανάποδη μείωση μπριός (brpRsl dec)
  • Αριστερή ανάποδη μείωση μπριός (brpLsl dec)

Μία απάντηση στο “Καφές στο πόδι και μπριός”

Σχολιάστε