Kατηγορίες
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς κρύβω τις άκρες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω, απεχθάνονται το κρύψιμο των νημάτων. Ούτε κι εμένα μου άρεσε παλιά, μάλλον επειδή ήμουν νέα και δεν είχα υπομονή (αυτό το πρόβλημα λύθηκε: δεν είμαι πια νέα 😎) κι επίσης επειδή ένιωθα ότι δεν είχα βρει τον καλύτερο τρόπο.

Τρία πράγματα θέλεις να πετύχεις:

  • να είναι καλά στερεωμένη η άκρη για να μην ξηλωθεί το πλεκτό
  • να μη φαίνεται
  • να μην επηρεάζει την ελαστικότητα της πλέξης.

Τρεις λοιπόν είναι και οι γενικοί κανόνες:

  • Να κρύβεις συνολικά περίπου 5 cm νήμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις να κρέμονται τουλάχιστον 10 cm για να μπορέσεις να περάσεις τη βελόνα και να ράψεις εύκολα. Εάν το νήμα είναι στιλπνό, μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη άκρη. Εάν γίνεται εύκολα τσόχα, ίσως να τη βγάλεις και με λιγότερο.
  • Να κρύβεις τις άκρες στην πίσω πλευρά του πλεκτού.
  • Να ακολουθείς την κατεύθυνση των πόντων ή να κινείσαι διαγωνίως.

Πώς να κρύβεις προκαταβολικά (κάποιες από) τις άκρες

Όταν τελειώσεις ένα πλεκτό, έχεις να κρύψεις τουλάχιστον δύο άκρες, μία στην αρχή και μία στο τέλος του πλεκτού. Περισσότερες άκρες θα έχεις εάν χρησιμοποίησες περισσότερα από ένα χρώματα ή κουβάρια.

Όπως είπα, δεν απεχθάνομαι τελείως-τελείως το κρύψιμο των νημάτων, αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε κιόλας 😎 Γι’αυτό στερεώνω την πρώτη άκρη με το που έχω βάλει τους πόντους στη βελόνα:

Κάνω λίγο-πολύ το ίδιο στην αλλαγή χρώματος:

Όταν ενώνεις κουβάρια, πάλι ουσιαστικά κρύβεις τις άκρες προκαταβολικά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, φρόντισε οι άκρες του νήματος να λεπταίνουν στην άκρη. Αυτό μπορείς να το πετύχεις είτε τραβώντας το νήμα να σπάσει (να μην το κόψεις δηλαδή με ψαλίδι), είτε ξύνοντας τις άκρες με τη λεπίδα του ψαλιδιού.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιώ τη μέθοδο αυτή εάν ξέρω ότι θα χρειαστώ στη συνέχεια την άκρη του νήματος για να ισιώσω κάποιο «σκαλοπατάκι» (όπως αυτό που δημιουργείται όταν πλέκεις ρίγες κυκλικά) ή για να κλείσω κάποια τρύπα (όπως αυτές που μοιραία δημιουργούνται όταν μαζεύεις πόντους για να πλέξεις τα δάχτυλα σε γάντια).

StripesNFlowers fingerless gloves

Πλέξη ζέρσεϋ

Κρύψε τις άκρες στην πίσω πλευρά του πλεκτού ακολουθώντας το σχήμα των πόντων. Αν χρειαστεί να αλλάξεις σειρά, κινήσου διαγώνια.

Πλέξη μους

Η πλέξη μους είναι πολύ ελαστική. Κρύβοντας τις άκρες διαγωνίες, δεν επηρεάζεις την ελαστικότητα του πλεκτού.

Ενίοτε θα χρειαστεί να κρύψεις κάποιο νήμα σε λεπτή ρίγα της πλέξης μους. Ισχύει ο γενικός κανόνας να κρύβεις τις άκρες στην πίσω πλευρά του πλεκτού.

Πλέξη λάστιχο

Η πλέξη λάστιχο είναι κυρίως ελαστική μόνο στην οριζόντια διάστασή της. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, μπορείς να παραβείς τον κανόνα περί διαγώνιας κατεύθυνσης και να κρύψεις τις άκρες κατακόρυφα.

Όταν πλέκεις κυκλικά

Όταν πλέκεις κυκλικά και κλείσεις τους πόντους, σχηματίζεται κενό ανάμεσα στον τελευταίο και τον πρώτο πόντο του τελευταίου γύρου. Κλείσε το κενό, όταν κρύψεις την άκρη, συμπληρώνοντας την αλυσίδα που σχηματίζεται.

Πλέξη ζακάρ

Σε πυκνή πλέξη ζακάρ, με συχνές δηλαδή αλλαγές χρώματος και άρα κοντά νήματα στην πίσω πλευρά, μπορείς να κρύψεις τις άκρες πίσω από αυτά τα νήματα, ιδιαίτερα εάν δουλεύεις με μαλλί που γίνεται εύκολα τσόχα (που να μην είναι superwash δηλαδή).

Πλέξη μπριος

Στην πλέξη μπριος, δίπλα σε κάθε στήλη καλών πόντων, δημιουργείται ένα τσεπάκι ανάμεσα στα ανοιχτόχρωμα και τα σκουρόχρωμα νήματα. Εκεί μπορείς να κρύψεις την άκρη.

Βαμβακερό νήμα

Το βαμβακερό νήμα απαιτεί περισσότερη προσοχή, διότι κρύβεται πιο δύσκολα από το μάλλινο.

Γι’αυτό κόβω κάθε κλωστή του νήματος σε διαφορετικό μήκος, είτε κρύβω την άκρη προκαταβολικά, είτε κανονικά εκ των υστέρων.


Γράψε μου στα σχόλια 👇 εάν έχεις βρει άλλον καλύτερο τρόπο!

Σχολιάστε