Kατηγορίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΕΚΤΑ

Καφές και μπριός

Μάθε την πλέξη μπριος πλέκοντας τρία πανάκια για την κουζίνα

Πανάκια για την κουζίνα σε πλέξη μπριος

Η πλέξη μπριός έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που την καθιστούν κάπως ξεχωριστό κεφάλαιο στο πλέξιμο. Είναι πλέξη πολύ αφράτη, με ανάγλυφη υφή, πυκνή και ελαστική.

Μου αρέσει να βρίσκω μικρά και χρήσιμα εργόχειρα για την εκμάθηση νέων τεχνικών αντί να πλέκω άχρηστα τετράγωνα και η πλέξη μπριός βρίσκω ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για αυτά τα πανάκια για την κουζίνα. Έχω χαρίσει και σε πολλούς φίλους και φίλες, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι πολύ επιτυχημένο δώρο, διότι όλοι λυπούνται να τα χρησιμοποιήσουν ως πατσαβούρια για να σκουπίζουν τον πάγκο της κουζίνας… 🤔

Στη σελίδα αυτή θα βρεις οδηγίες για τρία πανάκια: ένα μονόχρωμο και δύο δίχρωμα. Τα δύο δίχρωμα είναι πανομοιότυπα, αλλά ενώ το πρώτο παρουσιάζει την κλασική τεχνική για τη δίχρωμη μπριός πλέξη, το δεύτερο είναι δουλεμένο με πιο πολύπλοκη αλλά και πιο γρήγορη τεχνική.

Η μονόχρωμη πλέξη μπριός είναι απλή και εύκολη. Αποτελείται από δύο είδη πόντων: 1) άπλεκτος ανάποδη + ζετέ (απλ.ζ. – sl1yo – slip one yarn over), που γίνεται με μία κίνηση και 2) μπριός καλή (μπ.κ. – brk – brioche knit), το να πλέκεται δηλαδή ένας πόντος καλή μαζί με το ζετέ του.

Η δίχρωμη μπριός είναι κάπως πιο πολύπλοκη. Κάθε πλευρά δουλεύεται δύο φορές, πρώτα με το ένα χρώμα και μετά με το άλλο. Στο τέλος της πρώτης σειράς, δηλαδή, πρέπει να σπρώξεις τους πόντους στην άλλη άκρη της βελόνας και να τους ξαναπλέξεις από την ίδια πλευρά με το άλλο χρώμα. Για τον λόγο αυτόν, η δίχρωμη μπριός πλέκεται με καλτσοβελόνες ή κυκλική βελόνα.

Στη δίχρωμη μπριός χρησιμοποιείται και ο πόντος μπριός ανάποδη (μπ.αν. – brp – brioche purl), το να πλέκεται δηλαδή ο πόντος ανάποδη μαζί με το ζετέ του.

Για πολύ δυνατούς λύτες 😎 υπάρχει και η δυνατότητα να δουλεύονται ταυτόχρονα τα δύο χρώματα με ένα πέρασμα. Προτείνω να δοκιμάσεις αυτήν την τεχνική αφού πρώτα εμπεδώσεις την απλή τεχνική. ☝️

Συντομογραφίες:

Επειδή οι όροι στην πλέξη μπριός είναι αρκετά μακροσκελείς, θα χρησιμοποιήσω τις εξής συντομογραφίες:

κ.: καλή

απλ.αν.: άπλεκτος ανάποδη

μπ.κ.: μπριός καλή

μπ.αν.: μπριός ανάποδη

απλ.ζ.: άπλεκτος ανάποδη + ζετέ

Latte Macchiato

Μονόχρωμο πανάκι

Μονόχρωμη πλέξη μπριος

Υλικά

  • περίπου 150 m βαμβακερό νήμα μεσαίου πάχους (120-170 m/50 g)
  • βελόνες 3 mm (Η πλέξη μπριός είναι καλό να πλέκεται με σχετικά λεπτές βελόνες.)

Οδηγίες

Βάλε 45 πόντους.

Εάν δεν έχεις ξαναπλέξει μπριός, προτείνω να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο long-tail.

Πλέξιμο με βελόνες - Πώς να ρίχνεις πόντους

Εάν όμως νοιώθεις έτοιμη/ος για νέες προκλήσεις, μπορείς να βάλεις τους πόντους με την Ιταλική μέθοδο. Τον τελευταίο πόντο βάλε τον με τη μέθοδο long-tail για να “κλειδώσεις” τους πόντους.

Ιταλικό ρίξιμο πόντων

Πρόσεξε να μη σου στρίψουν οι πόντοι στη βελόνα… Η Βασίλισσα του Μπριός Nancy Marchant προτείνει να βάζεις βοηθητικό νήμα για να βλέπεις την κατεύθυνση των πόντων, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει (μέχρι τώρα!) τη μέθοδο αυτή.

Παρατήρησε ότι όταν βάζεις πόντους με την Ιταλική μέθοδο κάθε δεύτερος πόντος έχει το λάθος ποδαράκι μπροστά (το αριστερό). Για να τους “ξεστρίψεις” θα πρέπει να τους πλέξεις από το πίσω ποδαράκι (το δεξί).

Ο πρώτος πόντος κάθε σειράς περνιέται άπλεκτος ανάποδη με το νήμα μπροστά.

Πλέξε μία προπαρασκευαστική σειρά: 1 απλ.αν., [1 κ., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 2 κ.

{Εάν πλέκεις με το νήμα στο αριστερό χέρι και δεν έχεις ξαναπλέξει μπριός: φρόντισε το νήμα να βρίσκεται μπροστά από το πλεκτό πριν κάνεις απλ.ζ.}

Κατόπιν πλέξε τις 2 παρακάτω σειρές 80 φορές συνολικά:

1η σειρά: 1 απλ.αν., [1 απλ.ζ., 1 μπ.κ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ.

2η σειρά: 1 απλ.αν., [1 μπ.κ., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 μπ.κ., 1 κ.

Κλείσε όλους τους πόντους χρησιμοποιώντας κάποιο είδος ελαστικού κλεισίματος και στερέωσε τις άκρες.

Ιδιαίτερα κατάλληλη για μπριός είναι η Ιταλική μέθοδος. Αναλυτικές οδηγίες για αυτή τη μέθοδο θα βρεις στη σελίδα Πώς κλείνω τους πόντους στο τέλος;

Τελείωμα με Ιταλικό κλείσιμο

Μπορείς να κρύψεις τις άκρες στο τσεπάκι που δημιουργείται δίπλα σε κάθε στήλη καλών πόντων ανάμεσα στο ανοιχτόχρωμο και το σκουρόχρωμο νήμα.

Caffè Lungo

Δίχρωμο πανάκι

Πλέξη μπριος με δύο 2 χρώματα

Υλικά

  • βαμβακερό νήμα μεσαίου πάχους (120-170 m/50 g) σε δύο διαφορετικά χρώματα, περίπου 75 m ανά χρώμα
  • καλτσοβελόνες ή κυκλική βελόνα 3 mm

Οδηγίες

Βάλε με το σκουρόχρωμο νήμα 45 πόντους.

Γύρισε το πλεκτό.

Με το ανοιχτόχρωμο νήμα πλέξε την προπαρασκευαστική σειρά: 1 απλ.αν., [1 κ., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 κ., φέρε μπροστά το νήμα, 1 απλ.αν.

Σπρώξε όλους τους πόντους για να πάνε στην άλλη άκρη της βελόνας και ξαναπλέξε από την ίδια πλευρά.

Με το σκουρόχρωμο νήμα: 1 απλ.αν. [1 απλ.ζ., 1 μπ.αν.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ.. 

Γύρισε το πλεκτό.

Με το ανοιχτόχρωμο νήμα, 1 απλ.αν., [1 μπ.αν., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π.,  1 μπ.αν., φέρε το νήμα μπροστά, 1 απλ.αν. 

Σπρώξε όλους τους πόντους στην άλλη άκρη της βελόνας και ξαναπλέξε από την ίδια πλευρά.

Με το σκουρόχρωμο νήμα, 1 απλ.αν., [1 απλ.ζ., 1 μπ.κ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ.

* Γύρισε το πλεκτό.

Με το ανοιχτόχρωμο νήμα, 1 απλ.αν., [1 μπ.κ., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 μπ.κ., φέρε μπροστά το νήμα, 1 απλ.αν.

Σπρώξε όλους τους πόντους στην άλλη άκρη της βελόνας και ξαναπλέξε από την ίδια πλευρά.

Με το σκουρόχρωμο νήμα: 1 απλ.αν. [1 απλ.ζ., 1 μπ.αν.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ.. 

Γύρισε το πλεκτό.

Με το ανοιχτόχρωμο νήμα, 1 απλ.αν., [1 μπ.αν., 1 απλ.ζ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π.,  1 μπ.αν., φέρε το νήμα μπροστά, 1 απλ.αν. 

Σπρώξε όλους τους πόντους στην άλλη άκρη της βελόνας και ξαναπλέξε από την ίδια πλευρά.

Με το σκουρόχρωμο νήμα, 1 απλ.αν., [1 απλ.ζ., 1 μπ.κ.], επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι να απομένουν 2 π., 1 απλ.ζ., 1 κ.

Επανάλαβε από * μέχρι * 40 φορές συνολικά. Κλείσε τους πόντους με Ιταλικό κλείσιμο και στερέωσε τις άκρες.

Μπορείς να βάλεις πόντους με την Ιταλική μέθοδο και με τα δύο χρώματα ως εξής: Φτιάξε με τα δύο νήματα μια θηλειά, βάλε τη στη βελόνα και βάλε όσους πόντους χρειάζεσαι. Αυτή η πρώτη θηλειά δεν μετράει για πόντος – αφού βάλεις όλους τους πόντους και ξεκινήσεις να πλέκεις, θα τη λύσεις πάλι.

Espresso Macchiato

Για δυνατούς λύτες…

… είναι δυνατόν να δουλεύονται ταυτόχρονα και τα δύο χρώματα. Προσωπικά με διευκολύνει να χρησιμοποιώ δαχτυλίδι στον αριστερό δείκτη που να χωρίζει τα νήματα. (Προσοχή: Τοποθέτηση προϊόντος – Το υπέροχο δαχτυλίδι είναι δώρο της φίλης μου Κατερίνας Ρούκουνα.) Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς καλτσοβελόνες ή κυκλική βελόνα, αφού δεν χρειάζεται να σπρώξεις τους πόντους για να ξαναπλέξεις την ίδια σειρά.

Espresso Macchiato Dishcloth - Single pass brioche

Οι μπροστινές και πίσω σειρές δουλεύονται διαφορετικά, μοιάζουν όμως πολύ μεταξύ τους, κάτι που με μπέρδευε πολύ στην αρχή. Με βοηθάω να σκέφτομαι ότι όταν πλέκω διπλό πόντο, πρέπει πάλι να καταλήξω με διπλό πόντο, ενώ οι μονοί πόντοι παραμένουν μονοί.

Τοποθετώ πάντα δεξιά το νήμα που έχουν οι καλοί πόντοι της πλευράς που πλέκω. Αλλάζω, δηλαδή, θέση στα νήματα όταν αλλάζω πλευρά.

Υλικά

  • βαμβακερό νήμα μεσαίου πάχους (120-170 m/50 g) σε δύο διαφορετικά χρώματα, περίπου 75 m ανά χρώμα
  • βελόνες 3 mm

Οδηγίες

Βάλε 45 πόντους με το σκούρο χρώμα. Γύρισε το πλεκτό.

Τοποθέτησε τα νήματα στον αριστερό δείκτη με το ανοιχτό χρώμα δεξιά. Το σκουρόχρωμο νήμα να είναι τοποθετημένο από πάνω.

Δίχρωμο μπριος - πως δουλεύονται ταυτόχρονα και τα δύο χρώματα

Ανοιχτόχρωμη πλευρά: 1 απλ.αν., πλέξε όπως δείχνει το βιντεάκι μέχρι τον τελευταίο πόντο, φέρε μπροστά το ανοιχτόχρωμο νήμα, πλέξε τον τελευταίο πόντο καλή με το σκουρόχρωμο νήμα.

Σκουρόχρωμη πλευρά: 1 απλ.αν., πλέξε όπως δείχνει το βιντεάκι μέχρι τον τελευταίο πόντο, φέρε μπροστά το ανοιχτόχρωμο νήμα, πλέξε τον τελευταίο πόντο καλή με το σκουρόχρωμο νήμα.

Δίχρωμη πλέξη μπριος - διπλή σειρά

Επανάλαβε αυτές τις δύο σειρές 40 φορές. Κλείσε τους πόντους με την Ιταλική μέθοδο και στερέωσε τις άκρες.


Μπορείς, αν θέλεις, να αναρτήσεις το εργόχειρό σου στα social media. Αν με ταγκάρεις (@annaplexis.knits στο Facebook, Instagram και Threads, @annaplexis στο TikTok, Χ, Mastodon, tumblr και YouTube), θα το δω κι εγώ 😉

Hashtags #annaplexis και #coffeeandbriochedishcloths

Πανάκι σε πλέξη μπρος - εγγλέζικο λάστιχο

Αν νοιώθεις ότι κατέχεις τα βασικά της πλέξης μπριός και θέλεις να «ανέβεις πίστα», μπορείς να βρεις εδώ ένα μικρό εργόχειρο σε μπριός με αυξήσεις και μειώσεις: δύο μανικάκια για τον καφέ σου.

Μανικάκια ποτηριού σε πλέξη μπριός με αυξήσεις και μειώσεις

Σχολιάστε