Kατηγορίες
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς κλείνω τους πόντους στο τέλος;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να κλείνεις τους πόντους στο τέλος του πλεκτού είναι ο εξής: Πλέξε δύο πόντους, πέρασε τον πρώτο πάνω από τον δεύτερο, πλέξε τον επόμενο πόντο, πέρασε τον προηγούμενο πάνω από τον τελευταίο. Συνέχισε έτσι μέχρι να μείνει ένας πόντος.

Πλέξιμο με βελόνες - Πώς να κλείνεις τους πόντους

Κόψε το νήμα. Τράβηξε τη βελόνα ώστε να περάσει το νήμα μέσα από τον πόντο.

Ενίοτε μπορεί να χρειαστεί να κλείσεις τους πόντους σε ανάποδη σειρά ή σε πλέξη λάστιχο. Η μέθοδος παραμένει η ίδια, το μόνο που αλλάζει είναι ότι πλέκεις τους πόντους ανάποδη αντί για καλή.

Κλείσιμο πόντων σε ανάποδη σειρά

Ισλανδική μέθοδος

Το παραπάνω κλείσιμο συνήθως βγαίνει κάπως σφιχτό. Γι’αυτό συνήθως χρησιμοποιώ πιο χοντρές βελόνες στο κλείσιμο απ’ότι στο υπόλοιπο πλεκτό (κατά 0,5 mm). 

Ωστόσο για τις πλέξεις μους και πουαν-ντε-ρι συστήνω το Ισλανδικό κλείσιμο, που βγαίνει λιγότερο σφιχτό.

Icelandic cast off
Icelandic cast off

Η μέθοδος της Τζένης

Οι ελαστικές πλέξεις χρειάζονται και ελαστικό κλείσιμο. Η πιο εύκολη ελαστική τεχνική είναι αυτή της Τζένης (Jeny’s surprisingly stretchy bind off. Ναι, με ένα μόνο n… Κι εμένα με ξενίζει αλλά δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος).

Jeny's surprisingly stretchy cast off

Εναλλακτική ελαστική μέθοδος είναι η παρακάτω, που, αν και ανώνυμη 😉, δίνει πολύ ωραίο τελείωμα.

Elastic bind off
Elastic bind off

Ραφτά κλεισίματα: Ιταλικό, σωληνωτό, πάλι η Τζένη και kitchener

Υπάρχει μια σειρά από τεχνικές όπου οι πόντοι κλείνονται ράβοντας με βελόνα μανταρίσματος. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ωραίο. Το μειονέκτημα είναι ότι, αν έχεις να κλείσεις πολλούς πόντους, π.χ. το στρίφωμα ενός πουλόβερ, πρέπει να ράβεις με πολύ μακρύ κομάτι νήματος, κάτι που από μόνο του είναι άκρως εκνευριστικό 🤨 Επιπλέον, ανάλογα και με την ποιότητα του νήματος, το νήμα μπορεί να φθαρεί με τα πολλά περάσματα και να σου σπάσει. Ακόμη πιο εκνευριστικό… 😤

Ιταλικό κλείσιμο

Η πιο κομψή λύση για λάστιχα, καθώς και για την πλέξη μπριος, αλλά αρκετά πιο μπελαλίδικη, είναι η Ιταλική μέθοδος.

Το αποτέλεσμα είναι πανομοιότυπο με την Ιταλική μέθοδο για να βάζεις πόντους. Εάν λοιπόν θέλεις οι δύο άκρες του πλεκτού να είναι ίδιες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη μέθοδο 🇮🇹

Κόψε το νήμα αφήνοντας μια ουρά με μήκος τουλάχιστον τετραπλάσιο του μήκους της άκρης που θέλεις να κλείσεις. Χρησιμοποίησε βελόνα μανταρίσματος. 

  • Πέρασε το νήμα στον πρώτο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις ανάποδη, χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα πλεξίματος. 
  • Πέρασε το νήμα στον δεύτερο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις καλή, πάλι χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα. 
  • Πέρασε το νήμα στον πρώτο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις καλή και άφησέ τον να πέσει από τη βελόνα. 

Κατόπιν συνέχισε όπως δείχνει το βίντεο, μέχρι να μείνει ένας πόντος, δηλαδή:

  1. Πέρασε το νήμα στον 2ο πόντο από την ανάποδη, χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα πλεξίματος. 
  2. Πέρασε το νήμα στον 1ο πόντο από την ανάποδη, βγάζοντάς τον από τη βελόνα.
  3. Πέρασε το νήμα ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο πόντο από πίσω προς τα μπροστά.
  4. Πέρασε το νήμα στον 2ο πόντο από την καλή. Η βελόνα θα βγει στην πίσω πλευρά του πλεκτού. 
  5. Πέρασε το νήμα στον 1ο πόντο από την καλή και βγάλε τον από τη βελόνα.

Για νά θυμάσαι τα βήματα αυτά, σκέψου: ανάποδη, ανάποδη-κλείσιμο, (πέρασε το νήμα), καλή, καλή-κλείσιμο.

Πέρασε τη βελόνα στον τελευταίο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις καλή και βγάλε τον από την αριστερή βελόνα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς να ξεκινήσεις και να τελειώσεις το Ιταλικό κλείσιμο. Για να ξεκινήσεις, πέρασε τη βελόνα στους δύο πρώτους πόντους από την αντίθετη μεριά από αυτό που είναι, δηλαδή αν ο πρώτος πόντος είναι καλή => πέρασε τη βελόνα σαν να θέλεις να τον πλέξεις ανάποδη. Ο δεύτερος πόντος τότε θα είναι ανάποδη άρα => πέρασε τη βελόνα από τη μεριά που τον πλέκεις καλή.

Ιταλικό κλείσιμο πόντων
Ιταλικό κλείσιμο σε πλέξη μπρος

Το σωληνωτό κλείσιμο γίνεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που έχουν προηγηθεί δύο σειρές πλέξης ντουμπλ-φας. (Βλ. Σουβέρ Αννάπλεξις) Πλέκεις, δηλαδή, έναν πόντο καλή και περνάς τον επόμενο άπλεκτο κρατώντας το νήμα μπροστά από το πλεκτό. Επανάλαβε μέχρι το τέλος της σειράς. Στην επόμενη σειρά πλέξε καλή τους άπλεκτους πόντους και πέρασε άπλεκτους με το νήμα μπροστά τους πόντους που έπλεξες καλή στην προηγούμενη σειρά.

Εάν πλέκεις κυκλικά, ο δεύτερος γύρος γίνεται πλέκοντας ανάποδη τους άπλεκτους πόντους και περνώντας άπλεκτους με το νήμα πίσω από το πλεκτό τους πόντους που έπλεξες καλή στην προηγούμενη σειρά.

Το ίντερλοκ της Τζένης

Η Jeny Staiman (που έγινε διάσημη με το ελαστικό κλείσιμο, βλ. παραπάνω) έχει βρει πώς να κλείνεις τους πόντους ώστε η άκρη να είναι πανομοιότυπη με την αρχή του πλεκτού, όταν βάζεις πόντους με ανάποδες θηλιές ή με τη μέθοδο long tail (που ουσιαστικά είναι μια σειρά από ανάποδες θηλιές + μία πλεκτή σειρά). (Μου αρέσουν οι άνθρωποι που κάθονται να λύσουν τέτοιους γρίφους 🤓).

Jeny’s interlock bind off

Το βίντεο δείχνει πώς δουλεύεται αυτό το κλείσιμο σε λάστιχο 1/1 (1 πόντο καλή, 1 ανάποδη).

Αόρατη ένωση (Kitchener stitch)

Η αόρατη ένωση (Kitchener ή grafting) γίνεται λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο με το Ιταλικό κλείσιμο, και χρησιμοποιείται συνήθως για να κλείσει κανείς τη μύτη κάλτσας. Η ένωση είναι τελείως αόρατη, κάτι ανάλογο με τη μέθοδο της Judy για να βάζει κανείς πόντους.

Η φωτογραφία δείχνει κάλτσα που έχει πλεχτεί από τη μύτη προς τα πάνω. Το ξεκίνημα της μύτης έχει γίνει με τη μαγική μέθοδο της Judy (Judy’s magic cast on) ενώ η φτέρνα έχει πλεχτεί τελευταία και έχει κλειστεί με Kitchener.

knitted sock heel and toe

Πλεχτή ένωση (3-needle bind off)

Μπορείς να ενώσεις δύο κομμάτια πλέκοντάς τα μαζί και κλείνοντας ταυτόχρονα τους πόντους. Τη μέθοδο αυτή τη χρησιμοποιώ συχνά για να ενώσω τους ώμους μπλούζας ή ζακέτας.

Three-needle cast off

Η ραφή του ώμου πρέπει να είναι γερή και σταθερή και γι’αυτό είναι πολύ κατάλληλη αυτή η ένωση. Αντιθέτως δεν συνιστώ την αόρατη ένωση για τους ώμους, διότι είναι μεν κομψή και αόρατη, παραείναι όμως ελαστική.

Shoulder joined with 3-needle cast off
Shoulder joined with 3-needle bind off

Κυκλικό κλείσιμο

Για να κλείσεις τους πόντους σε σκουφί – εφόσον πλέκεις κυκλικά – ή ακόμα και στη μύτη κάλτσας (αν και η αόρατη ένωση είναι ομολογουμένως πιο κομψή), κόψε το νήμα αφήνοντας περίπου 20 cm. Πλέξε έναν-έναν τους πόντους τραβώντας κάθε φορά το νήμα μέσα από τον πόντο. 

Αφού πλέξεις έτσι και τον τελευταίο πόντο, σφίξε το νήμα για να κλείσει τελείως η τρύπα και στερέωσε την άκρη.

Γιαλαντζί Ιταλικό κλείσιμο

Εάν σου φαίνεται μπελάς η Ιταλική μέθοδος, υπάρχει μια πιο εύκολη και σχεδόν εξίσου κομψή λύση.

Fake Italian cast off
Fake Italian cast off

Κλείσιμο με πικό

Picot cast off

*Με τη μέθοδο chain edge cast-on )(βλ. Πώς βάζω πόντους;), βάλε 2 πόντους. Πλέξε  τους καλή, πέρασε τον 1ο πάνω από τον 2ο. [Πλέξε άλλον έναν πόντο, πέρασε τον προηγούμενο πόντο πάνω από τον τελευταίο]. Πλέξε τις αγκύλες 3 φορές, δηλαδή κλείσε συνολικά 4 πόντους. Απομένει τώρα 1 πόντος στη δεξιά βελόνα, τον οποίον και θα περάσεις χωρίς να τον πλέξεις στην αριστερή βελόνα. Επανάλαβε από τον αστερίσκο μέχρι να έχεις κλείσει όλους τους πόντους.

Εάν θέλεις τα πικό (οι μύτες δηλαδή 👃👃👃) να απέχουν περισσότερο μεταξύ τους, κλείσε περισσότερους πόντους ανάμεσα στα πικό.

Κλείσιμο με κορδόνι

I-cord cast off

Γενικά το κλείσιμο με κορδόνι γίνεται ως εξής:

  • Πλέξε x πόντους (συνήθως 1-3), κλείσε έναν πόντο (είτε πλέκοντας 2 πόντους μαζί είτε κάνοντας μείωση με κλίση προς τα αριστερά) και πέρασε τους πόντους από τη δεξιά στην αριστερή βελόνα. Επανάλαβε από τον αστερίσκο μέχρι να εξαντλήσεις όλους τους πόντους. 

Πριν ξεκινήσεις το κλείσιμο, φτιάξε x νέους πόντους στην αρχή της σειράς.

Τα παρακάτω βίντεο δείχνουν δύο διαφορετικές παραλλαγές της βασικής αυτής συνταγής, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη.

Αυτές είναι οι μέθοδοι που γνωρίζω για να κλείνεις πόντους. Ξέχασα κάτι; Ποια είναι η αγαπημένη σου τεχνική; Γράψε μου στα σχόλια 👇

Σχολιάστε