Kατηγορίες
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς βάζω πόντους;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βάζεις πόντους για να αρχίσεις να πλέκεις. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ τη μέθοδο που στα αγγλικά λέγεται long tail cast on.

Πλέξιμο με βελόνες - Πώς να ρίχνεις πόντους

Η μέθοδος αυτή λέγεται long-tail cast-on στα αγγλικά.

Πρόσεξε να μην σφίξεις υπερβολικά τους πόντους, διότι θα δυσκολευτείς όταν θα πλέκεις την πρώτη σειρά.

Συνήθως βάζω πόντους σε λίγο πιο χοντρή βελόνα (0,5 cm πιο χοντρή) από τις βελόνες με τις οποίες θα πλέξω για πιο στρωτό αποτέλεσμα.

Το μόνιμο πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι πόσο νήμα να υπολογίσεις για τους πόντους που θέλεις να βάλεις: καλός γενικός κανόνας είναι να υπολογίσεις τουλάχιστον 3 φορές το φάρδος του πλεκτού. Καλύτερα να αφήσεις παραπάνω πάντως, παρά να ξεμείνεις και να πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή…

Το μήκος του νήματος που θα χρειαστείς εξαρτάται και από το πάχος της βελόνας και του νήματος. Αν θέλεις να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, κάνε ένα δείγμα: Βάλε 10 (ή 20) πόντους, δες πόσο νήμα χρειάστηκες, πολλαπλασίασε το μήκος με τον αριθμό πόντων που θα χρειαστείς συνολικά και διαίρεσε τον αριθμό με το 10 (ή το 20). Πρόσθεσε και 15 cm για την άκρη που θα χρειαστεί να κρύψεις στο τέλος.

Όταν βάζεις πόντους με αυτήν την μέθοδο, σχηματίζεται ένα κυματάκι στην πίσω πλευρά του πλεκτού. Αυτό το κυματάκι θα πρέπει να βρίσκεται στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού σου, άρα η πρώτη σειρά που θα πλέξεις θα είναι επίσης ανάποδη.

Εάν πλέκεις κυκλικά, το κυματάκι αυτό θα βρεθεί αυτομάτως στην εσωτερική πλευρά του πλεκτού.

Πώς ρίχνω πόντους με βελόνες

Πριν ξεκινήσω να πλέκω, στερεώνω την ουρίτσα. Προτιμώ να στερεώνω όσες άκρες μπορώ προκαταβολικά, παρά να τις ράβω όλες μαζί στο τέλος 🤓 

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιώ τη μέθοδο αυτή εάν ξέρω ότι θα μου χρειαστεί το νήμα αυτό αργότερα για να κλείσω κάποιο κενό ή να ισιώσω κάτι. Επίσης αφήνω το νήμα να κρέμεται στη μέθοδο pinhole cast-on (Βλ. παρακάτω), διότι χρησιμεύει για να κλείσει η τρύπα στο τέλος.

Όταν πλέκεις κυκλικά και για να μην κάνει σκαλοπατάκι το πλεκτό στο σημείο που κλείνει ο κύκλος, μπορείς να βάλεις έναν επιπλέον πόντο και να τον περάσεις πάνω από τον πρώτο πόντο του γύρου.


Γενικά η μέθοδος long-tail δημιουργεί αρκετά ελαστική άκρη, εάν όμως χρειάζεσαι ακόμα περισσότερη ελαστικότητα (όπως π.χ. εάν βάζεις πόντους για κάλτσες ή τον λαιμό ενός πουλόβερ) υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Για κάποιον περίεργο λόγο, όλες έχουν ονομασίες γεωγραφικές. 🤓Ξεκινάμε από τη βόρεια Ευρώπη.

Η παρακάτω μέθοδος λέγεται στριφτή γερμανική 🇩🇪 ή παλαιά νορβηγική 🇳🇴 (Twisted German – Old Norwegian).

Ρίξιμο πόντων με βελόνες
Πώς πλέκω με βελόνες

Πάμε ανατολικά τώρα. Ελαστική και διακοσμητική άκρη δημιουργείται και με την παρακάτω τεχνική, που ανάλογα ποιον ρωτήσεις, λέγεται Εσθονική 🇪🇪, Λετονική 🇱🇻 ή Βουλγαρική 🇧🇬.

Πώς ρίχνω πόντους με βελόνες
Ρίξιμο πόντων για αρχάριους
Πόντοι πλέξιμο
Που μπορώ να μάθω πλέξιμο

Εάν βάλεις το νήμα διπλό ή τριπλό στον αντίχειρα, μπορείς να τονίσεις ακόμη περισσότερο την άκρη.

Bulgarian/Estonian/Latvian cast-on
Το δείγμα στα δεξιά έχει γίνει με τριπλό νήμα.

Αυτήν την τεχνική μου αρέσει να τη συνδυάζω με διπλό λάστιχο (2 καλή, 2 ανάποδη), αλλά άλλοι τη συνδυάζουν και με μονό λάστιχο (1 καλή, 1 ανάποδη).

Υπάρχει και η Ιταλική 🇮🇹 μέθοδος, που ενδείκνυται για μονό λάστιχο, πλέξη μπριος και πλέξη ντουμπλ-φας. Τον τελευταίο πόντο τον βάζω με την τεχνική long-tail για να μη μου φύγουν οι πόντοι.

Ιταλικό ρίξιμο πόντων

Πρόσεξε ότι σε αυτήν την πρώτη σειρά, οι πόντοι που πλέκεις καλή έχουν το λάθος ποδαράκι μπροστά (το αριστερό). Αυτούς τους πόντους θα τους πλέξεις από το πίσω ποδαράκι (το δεξί).

Αφού βάλεις τους πόντους με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ξεκινήσεις κατευθείαν να πλέκεις λάστιχο, πλέξη ντουμπλ-φας ή μπριος. Εάν θέλεις σωληνωτό τελείωμα (tubular cast-on) μπορείς να πλέξεις δύο σειρές (ή γύρους) πλέξη ντουμπλ-φας (double knitting) πριν περάσεις σε μονό λάστιχο.

Εάν θέλεις να βάλεις πόντους με δύο χρώματα (π.χ. για να συνεχίσεις με δίχρωμη πλέξη μπριος), φτιάξε με τα δύο νήματα μια θηλειά, βάλε τη στη βελόνα και βάλε όσους πόντους χρειάζεσαι. Αυτή η πρώτη θηλειά δεν μετράει για πόντος – αφού βάλεις όλους τους πόντους και ξεκινήσεις να πλέκεις, θα τη λύσεις πάλι.


Ενίοτε χρειάζεται να προσθέσεις πόντους σε άλλο σημείο του πλεκτού εκτός από την αρχή. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχεις μόνο ένα νήμα, ενώ οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν δύο. Υπάρχουν δύο τρόποι να βάζεις πόντους με ένα μόνο νήμα:

Η μέθοδος με τις στριφτές θηλιές (backward loop cast-on):

Η πλεκτή μέθοδος (chain edge cast-on ή knitted cast-on):

Πλεκτό ρίξιμο πόντων

Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου, όπου περνάς τη βελόνα ανάμεσα στους δύο πρώτους πόντους. Η άκρη γίνεται έτσι λίγο πιο χοντρή.


Η παρακάτω μέθοδος χρησιμοποιείται όταν θέλεις να πλέξεις κυκλικά ξεκινώντας από το κέντρο ενός κύκλου και πλέκοντας προς τα έξω.

Ρίξιμο πόντων για κυκλική πλέξη

Ξεκινάς με 6-8 πόντους, στους επόμενους γύρους προσθέτεις σταδιακά πόντους και στο τέλος μπορείς να τραβήξεις την ουρίτσα για να κλείσει η τρύπα.

Αφού βάλεις τους πόντους, μοίρασέ τους σε καλτσοβελόνες ή χρησιμοποίησε τη μέθοδο magic loop.

Εγώ μοιράζω τους πόντους σε δύο καλτσοβελόνες μέχρι να έχω προσθέσει 20-30 πόντους, διότι το να κουμαντάρεις 4+1 καλτσοβελόνες με μόνο 8 πόντους δεν είναι και πολύ εύκολο. (Η πρώτη από τις παρακάτω φωτογραφίες έχει τραβηχτεί αποκλειστικά για να δείξει την κατανομή των πόντων.)


Η μέθοδος Judy’s magic cast-on (η μαγική μέθοδος της Τζούντι) συνήθως χρησιμοποιείται σε κάλτσες που ξεκινούν από τα δάχτυλα και πλέκονται προς τα πάνω.

Πώς ρίχνω πόντους με βελόνες για κάλτσες
Ρίξιμο πόντων για αρχάριους
Πόντοι πλέξιμο

Με την τεχνική αυτή δεν υπάρχει ορατή ένωση στη μύτη της κάλτσας.

Μύτη κάλτσας με τη μαγική μέθοδο της Τζούντι (Judy's magic cast-on)

Αυτή η τεχνική συνήθως συνδυάζεται με τη μέθοδο magic loop, διότι είναι πιο εύκολο να πλέξεις τους πόντους εάν η μία σειρά βρίσκεται σε σύρμα κυκλικής βελόνας. Εάν βρίσκονται και οι δύο σειρές σε βελόνες, είναι πιο σφιχτοί οι πόντοι και είναι πιο δύσκολο να πλεχτούν.


Ενίοτε χρειάζεται να σηκώσεις πόντους στην κάτω άκρη του πλεκτού και να συνεχίσεις να πλέκεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολύ κομψό αποτέλεσμα χωρίς ορατή ένωση μπορείς να πετύχεις εάν βάλεις τους πόντους χρησιμοποιώντας βοηθητικό νήμα. Εκ των υστέρων αφαιρείται το βοηθητικό νήμα, αφήνοντας μια σειρά πόντων για να συνεχίσεις να πλέκεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Με το βοηθητικό νήμα πλέξε μια αλυσίδα με το βελονάκι (μια σειρά γαϊτανάκια δηλαδή) με 5-10 παραπάνω πόντους από όσους χρειάζεσαι. Σήκωσε πόντους πλέκοντας μέσα από το πίσω ποδαράκι της αλυσίδας. (Εάν τους πλέξεις μέσα από ένα από τα δύο μπροστινά ποδαράκια, δεν θα μπορέσεις να ξηλώσεις εύκολα την αλυσίδα. Το ξέρω γιατί το έχω κάνει 🤨)

Εναλλακτικά, μπορείς να περνάς τους πόντους σε βελόνα πλεξίματος κατευθείαν, την ώρα δηλαδή που πλέκεις την αλυσίδα:

Αφού πλέξεις όσο χρειάζεται, ξήλωσε τον τελευταίο πόντο της αλυσίδας και κατόπιν τράβηξε προσεκτικά το νήμα, ξηλώνοντας σιγά-σιγά την αλυσίδα και περνώντας τους πόντους σε βελόνα πλεξίματος.

Για βοηθητικό νήμα διάλεξε κάποιο που να ξηλώνεται εύκολα, π.χ. βαμβακερό μερσεριζέ (μη διαλέξεις μοχέρ…).


Ειδικά εφφέ 👀

Οι δύο τελευταίες τεχνικές είναι διακοσμητικές: Η άκρη με κορδόνι και η άκρη με μύτες (πικό).

Η άκρη με κορδόνι έχω δει να χρησιμοποιείται σε εσάρπες (σάλια;; 🤓) και κασκόλ.

Ρίξιμο πόντων με κορδόνι

Βάλε 3 πόντους. Πέρασε τους, χωρίς να τους πλέξεις, στην αριστερή βελόνα.

Επόμενη σειρά και όλες οι επόμενες: 1 ζετέ, 3 πόντους καλή. Πέρασε 3 πόντους στην αριστερή βελόνα.

Επανάλαβε τη σειρά αυτή μέχρι να έχεις όσους πόντους χρειάζεσαι + τους 3 πόντους του κορδονιού.

Αντί για [1 ζετέ, 3 πόντους καλή], μπορείς να πλέξεις τον πρώτο πόντο πρώτα από το μπροστινό και μετά από το πίσω ποδαράκι (=μία αύξηση) και 2 πόντους καλή.

Για την άκρη με πικό, πρώτα πλέκεις μια αλυσίδα με πικό και κατόπιν σηκώνεις κατά μήκος της τους πόντους που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις να πλέκεις.

Picot chain edging - Knitting

Ξεκίνα με μια θηλειά στην αριστερή βελόνα. *Με τη μέθοδο chain edge cast-on (βλ. παραπάνω), βάλε άλλους 2 πόντους (έχεις δηλαδή συνολικά 3 στην αριστερή βελόνα). Πλέξε τους 2, πέρασε τον 1ο πάνω από τον 2ο, πλέξε και τον 3ο πόντο, πέρασε τον προηγούμενο πόντο πάνω από τον τελευταίο. Απομένει τώρα 1 πόντος, τον οποίον και θα περάσεις χωρίς να τον πλέξεις στην αριστερή βελόνα. Επανάλαβε από τον αστερίσκο μέχρι να έχεις όσα πικό χρειάζεσαι.

Πώς ρίχνω πόντους με βελόνες
Ρίξιμο πόντων για αρχάριους
Πόντοι πλέξιμο
Ρίξιμο πόντων με βελόνες - δικό

Κατόπιν σήκωσε πόντους κατά μήκος της αλυσίδας πλέκοντας έναν πόντο σε κάθε πικό και έναν πόντο στο κάθετο νήμα ανάμεσα στα πικό.

Πώς ρίχνω πόντους με βελόνες
Ρίξιμο πόντων για αρχάριους
Πόντοι πλέξιμο
Ρίξιμο πόντων με βελόνες - δικό

Αυτές είναι οι μέθοδοι που γνωρίζω για να βάζεις πόντους. Ξέχασα κάτι; Ποια είναι η αγαπημένη σου τεχνική; Γράψε μου στα σχόλια 👇

Σχολιάστε