Kατηγορίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΕΚΤΑ

Σουβέρ ΑΝΝΑΠΛΕΞΙΣ

Το ιδανικό μικρό εργόχειρο για να μάθεις και να εξασκήσεις την πλέξη διπλής όψεως (ντουμπλ-φας) είναι τα σουβέρ.

Με την πλέξη διπλής όψεως πλέκεις ταυτόχρονα δύο στρώσεις έχοντας πάντα την καλή όψη απ΄έξω. 

Πλέξιμο με βελόνες - σουβέρ σε πλέξη ντουμπλ φας (διπλής όψεως)

Θα βρεις εδώ οδηγίες για τρία διαφορετικά σουβέρ: ένα μονόχρωμο, ένα απλό δίχρωμο και ένα δίχρωμο με μοτίβο. Μπορείς επίσης να σχεδιάσεις δικά σου μοτίβα. Τα σουβέρ έχουν διαστάσεις 9*9 cm.

Χρησιμοποίησα νήμα ακρυλικό μετρίου πάχους (DK) και το δείγμα μου έχει 21 πόντους ανά 10 cm. Εάν χρησιμοποιήσεις άλλο νήμα ή έχεις διαφορετική πυκνότητα στην πλέξη σου, μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις το σχέδιο, αλλάζοντας τον αριθμό των πόντων ή/και των σειρών. Η πλέξη διπλής όψης καλό είναι να είναι πυκνή.

Στην πλέξη αυτή είναι χρήσιμο να σκέφτεσαι σε ζευγάρια πόντων αντί για μεμονωμένους πόντους. Πλέκεις δηλαδή κάθε φορά έναν πόντο καλή (της μπροστινής στρώσης) και αμέσως μετά τον αντίστοιχο πόντο της πίσω στρώσης ανάποδη (ή άπλεκτο στην περίπτωση της μονόχρωμης πλέξης).

α. Μονόχρωμο σουβέρ

Μονόχρωμη πλέξη διπλής όψεως - ντουμπλ-φας double face

Οδηγίες

Βάλε 34 πόντους με την Ιταλική μέθοδο. Ξεκίνα με μια απλή θηλειά, μετά βάλε μία ανάποδη θηλειά, όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο. Συνέχισε εναλλάσσοντας καλές και ανάποδες θηλειές. Τον τελευταίο πόντο (τον 34ο, που κατά τα άλλα θα ήταν ανάποδη) βάλε τον χρησιμοποιώντας τη συνηθισμένη μέθοδο (long-tail cast on).

Βεβαιώσου ότι δεν έχεις στρίψει τους πόντους στη βελόνα.

Ιταλικό ρίξιμο πόντων

1η σειρά: [1 πόντο καλή, 1 πόντο άπλεκτο ανάποδη κρατώντας το νήμα μπροστά από το πλεκτό]. Επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι το τέλος της σειράς.

Πρόσεξε ότι σε αυτήν την πρώτη σειρά, οι πόντοι που πλέκεις καλή έχουν το λάθος ποδαράκι μπροστά (το αριστερό). Αυτούς τους πόντους θα τους πλέξεις από το πίσω ποδαράκι (το δεξί).

Επανάλαβε την πρώτη σειρά μέχρι να έχεις ολοκληρώσει 27 σειρές σε κάθε πλευρά του σουβέρ ή μέχρι να έχει το σουβέρ σου το επιθυμητό σχήμα. 

(Στη μονόχρωμη πλέξη ντουμπλ-φας, σε αντίθεση με τη δίχρωμη όπως θα δεις παρακάτω, πρέπει να πλέξεις και από τις δύο πλευρές του πλεκτού για να ολοκληρώσεις μία σειρά, αφού οι μισοί πόντοι περνιούνται άπλεκτοι.)

Κλείσε τους πόντους με την Ιταλική μέθοδο: Κόψε το νήμα αφήνοντας μια ουρά με μήκος τουλάχιστον τετραπλάσιο του φάρδους του σουβέρ. Χρησιμοποίησε βελόνα μανταρίσματος. 

Ιταλικό κλείσιμο

  • Πέρασε το νήμα στον πρώτο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις ανάποδη, χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα πλεξίματος. 
  • Πέρασε το νήμα στον δεύτερο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις καλή, πάλι χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα. 
  • Πέρασε το νήμα στον πρώτο πόντο σαν να πρόκειται να τον πλέξεις καλή και άφησέ τον να πέσει από τη βελόνα. 
  1. Πέρασε το νήμα στον 2ο πόντο από την ανάποδη, χωρίς να τον βγάλεις από τη βελόνα πλεξίματος. 
  2. Πέρασε το νήμα στον 1ο πόντο από την ανάποδη, βγάζοντάς τον από τη βελόνα.
  3. Πέρασε το νήμα ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο πόντο από πίσω προς τα μπροστά.
  4. Πέρασε το νήμα στον 2ο πόντο από την καλή. Η βελόνα θα βγει στην πίσω πλευρά του πλεκτού. 
  5. Πέρασε το νήμα στον 1ο πόντο από την καλή και βγάλε τον από τη βελόνα.

Επανάλαβε τα βήματα 1 έως 5 μέχρι να μείνει ένας πόντος. Πέρασε το νήμα από την καλή σε αυτόν τον πόντο και βγάλε τον από τη βελόνα. 

Για νά θυμάσαι τα βήματα αυτά, σκέψου: ανάποδη, ανάποδη-κλείσιμο, (πέρασε το νήμα), καλή, καλή-κλείσιμο.

Κρύψε τις άκρες του νήματος ανάμεσα στις δύο στρώσεις του πλεκτού.

β. Δίχρωμο σουβέρ

Πλεκτό σουβέρ σε πλέξη ντουμπλ φας

Οδηγίες:

Βάλε 34 πόντους όπως και στο μονόχρωμο σουβέρ χρησιμοποιώντας το χρώμα Α.

Πιάσε το χρώμα Β. Εγώ κρατάω και τα δύο νήματα στον δείκτη του αριστερού χεριού. Αν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο, φρόντισε το χρώμα της πλευράς που βλέπεις (στην πρώτη σειρά αυτό είναι το χρώμα Β) να βρίσκεται δεξιά, για να μη χρειάζεται να αλλάζεις θέση στα νήματα ανάμεσα σε κάθε πόντο.

Αν κρατάς αλλιώς τα νήματα, θα πρέπει να προσέξεις τα νήματα να βρίσκονται πίσω όταν πλέκεις τους μπροστινούς πόντους και μπροστά όταν πλέκεις τους πίσω (ανάποδους) πόντους.

1η σειρά: [1 πόντο καλή με το χρώμα Β, 1 ανάποδη με το χρώμα Α.] Επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι το τέλος της σειράς. 

Γύρισε το πλεκτό και σταύρωσε μεταξύ τους τα νήματα, κρατώντας τώρα το χρώμα Α δεξιά. Είναι πολύ σημαντικό να σταυρώνεις μεταξύ τους τα νήματα για να ενωθούν η μπροστινή με την πίσω στρώση του πλεκτού.

2η σειρά: Πέρασε τον 1ο πόντο άπλεκτο καλή. Πέρασε τον 2ο πόντο άπλεκτο ανάποδη με τα νήματα μπροστά. Συνέχισε πλέκοντας: [1 πόντο καλή με το χρώμα Α, 1 ανάποδη με το χρώμα Β]. Επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι το τέλος της σειράς.

Γύρισε το πλεκτό, σταυρώνοντας τα νήματα μεταξύ τους. Κράτα πάλι το χρώμα Β δεξιά.

3η σειρά: Πέρασε τον 1ο πόντο άπλεκτο καλή. Πέρασε τον 2ο πόντο άπλεκτο ανάποδη με τα νήματα μπροστά. Συνέχισε πλέκοντας: [1 πόντο καλή με το χρώμα Β, 1 ανάποδη με το χρώμα Α]. Επανάλαβε τις αγκύλες μέχρι το τέλος της σειράς.

Συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις σειρές 2 και 3 μέχρι να έχεις πλέξει συνολικά 27 σειρές.

Κλείσε τους πόντους με την ιταλική μέθοδο χρησιμοποιώντας το χρώμα Α (Βλ. Μονόχρωμο σουβέρ).

γ. Δίχρωμο σουβέρ με μοτίβο

Δίχρωμο σουβέρ με πλέξη ντουμπλ φας (διπλής όψης) με σχέδιο ζακάρ

Οδηγίες:

Πλέξε όπως και στο απλό δίχρωμο σουβέρ ακολουθώντας το παρακάτω σχεδιάγραμμα. Κάθε τετράγωνο αντιπροσωπεύει ένα ζευγάρι πόντων. 

Πλέξε δηλ. όπως στο δίχρωμο σουβέρ μέχρι και τη 10η σειρά. 

11η-17η σειρά: Πλέξε τα 6 πρώτα και τα 6 τελευταία ζευγάρια πόντων της σειράς όπως μέχρι τώρα. Στα μεσαία 5 ζευγάρια πόντων, όμως, θα αντιστρέψεις τα χρώματα. Θα πλέξεις δηλαδή 1 πόντο καλή με το χρώμα που βρίσκεται αριστερά και 1 πόντο ανάποδη με το νήμα που βρίσκεται δεξιά. Στον ανάποδο πόντο θα πρέπει να κρατάς το αριστερό νήμα μπροστά από το πλεκτό για να μη φαίνεται στην εξωτερική πλευρά του σουβέρ.

Από τη 18η σειρά και μετά συνέχισε και ολοκλήρωσε το σουβέρ όπως και στο απλό δίχρωμο σουβέρ.

Πλέξη ντουμπλ φας σχεδιάγραμμα σουβέρ

δ. Σουβέρ με δικό σου μοτίβο 🙂

Παρακάτω θα βρεις κενό σχεδιάγραμμα, για να φτιάξεις δικά σου μοτίβα.

Σουβέρ ΑΝΝΑΠΛΕΞΙΣ κενό σχεδιάγραμμα

Μπορείς, αν θέλεις, να αναρτήσεις το εργόχειρό σου στα social media. Αν με ταγκάρεις (@annaplexis.knits στο Facebook, Instagram και Threads, @annaplexis στο TikTok, Χ, Mastodon, tumblr και YouTube), θα το δω κι εγώ 😉

Hashtags: #AnnaplexisCoaster #Annaplexis

Σχολιάστε