Υλικά

Τι θα χρειαστείς

Για να ξεκινήσεις θα χρειαστείς:

  • Βελόνες 4 mm 
  • Νήμα μετρίου πάχους (DK – βλ. παρακάτω)
  • Βελόνα μανταρίσματος κατάλληλη για το νήμα που θα χρησιμοποιήσεις
  • Ψαλίδι
Βελόνες 4 mm 
Νήμα μετρίου πάχους
Βελόνα μανταρίσματος
Ψαλίδι

Αργότερα θα χρειαστείς επίσης:

  • Νήμα μετρίου πάχους σε διαφορετικά χρώματα για τα δίχρωμα και τρίχρωμα τετράγωνα
  • Δείκτες ή κομματάκια νήμα σε άλλο χρώμα από αυτό που πλέκεις, δεμένα σε θηλιά
  • Κυκλική βελόνα 4 mm μήκους 40 cm
  • 5 καλτσοβελόνες 4 mm
  • Μία βοηθητική βελόνα για πλεξούδες
  • Ένα βελονάκι 5 mm για τη συναρμολόγηση
Νήμα μετρίου πάχους σε διαφορετικά χρώματα
Δείκτες
Κυκλική βελόνα 4 mm μήκους 40 cm
5 καλτσοβελόνες 4 mm
Μία βοηθητική βελόνα για πλεξούδες
Βελονάκι 5 mm

Καλό είναι επίσης να έχεις:

  • Μια κούπα τσάι ή ένα ποτηράκι νερό, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ☕️
  • Καλή μουσική 🎵🎶
  • Καλό φωτισμό 💡

Χρήσιμα γενικά αλλά όχι απολύτως απαραίτητα για το συγκεκριμένο εργόχειρο είναι:

  • Μια ζυγαριά κουζίνας (για το νήμα)
  • Μια μεζούρα
Χρήσιμα εργαλεία για το πλέξιμο με βελόνες: Ζυγαριά για το νήμα, μεζούρα, τσάι

Πιο αναλυτικά…

Βελόνες

Προτείνω να ξεκινήσεις με βελόνες 4 mm. 

Βελόνες υπάρχουν μεταλλικές, ξύλινες και πλαστικές. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Εγώ αποφεύγω τα εξής:

  • Τις λεπτές ξύλινες. Ενώ είναι ελαφριές και πολύ ευχάριστες στην υφή, οι λεπτές (από 3 mm και κάτω) μου έχει συμβεί επανειλημμένα να σπάσουν. (Εάν πλέξεις την κουβέρτα με βελόνες 4 mm, όπως προτείνω, δεν θα έχεις θέμα…)
  • Τις εύκαμπτες πλαστικές. Δεν με βολεύουν καθόλου.
  • Τις βαριές βελόνες, ειδικά όταν πρόκειται για καλτσοβελόνες. Τώρα πια οι περισσότερες μεταλλικές κατασκευάζονται από αλουμίνιο, οπότε είναι αρκετά ελαφριές. Οι βαριές καλτσοβελόνες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, διότι πέφτουν όταν βρίσκονται στην αναμονή, και πρέπει να ξαναμαζεύεις τους πόντους. Είχα ένα τέτοιο σετ, που τώρα το χρησιμοποιεί ο καλός μου για να τσιμπάει το ψητό, να δει αν είναι έτοιμο.
  • Κυκλικές βελόνες όπου δεν είναι λεία η ένωση βελόνας – καλωδίου, διότι πιάνεται συνεχώς το πλεκτό στο σημείο αυτό (πάαααρα πολύ εκνευριστικό 🤨).

Αν ξεκινάς από το μηδέν, καλύτερο είναι να επιλέξεις σχετικά κοντές βελόνες. Οι μακριές βελόνες είναι μάλλον άβολες για μικρά πλεκτά και είναι και πιο βαριές. (Εξαίρεση: Εάν ξέρεις ήδη να πλέκεις και έχεις συνηθίσει να στηρίζεις τη βελόνα στη μασχάλη, θα σε βολέψουν καλύτερα οι μακριές βελόνες).

Εδώ στην Ευρώπη, μετράμε το πάχος της βελόνας σε mm. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα. Οι βελόνες 4 mm αντιστοιχούν σε νούμερο 6 των Αμερικανών και νούμερο 8 των Βρετανών.

Νήμα

Το νήμα πρέπει να ταιριάζει στο πάχος με τις βελόνες.

Αν επιλέξεις να πλέξεις με βελόνες 4 mm, θα πρέπει να αναζητήσεις κατάλληλο νήμα, το οποίο όμως μπορεί να έχει διάφορες ονομασίες ανάλογα με το σύστημα κατηγοριοποίησης: DK (double knitting), light worsted, Yarn Group B ή 3. Το νήμα που θα πάρεις θα πρέπει να βγάζει 20-22 πόντους ανά 10 cm. Το κουβάρι των 50 g αντιστοιχεί σε 100-140 m, εάν πρόκειται για μάλλινο ή βαμβακερό νήμα. Τα ακρυλικά είναι συνήθως λίγο πιο ελαφριά (= πιο πολλά μέτρα ανά κουβάρι). Όλα αυτά τα στοιχεία αναγράφονται συνήθως στην ετικέτα. 

Καλό είναι να πλέξεις όλο το εργόχειρό σου με νήμα της ίδιας ποιότητας.

Μικρά μυστικά 🤫

🧶 Καλό είναι να πλέξεις όλο το εργόχειρό σου με νήμα της ίδιας ποιότητας.

🧶 Καλό είναι να αποφύγεις το μαύρο ή το πολύ σκούρο νήμα για αρχή (ιδιαίτερα αν έχεις την ηλικία μου και έχεις χάσει πια τη γερακίσια όρασή σου).

🧶 Επίσης καλό είναι να αποφύγεις στην αρχή τα φανταιζί νήματα, τα πολύ χνουδωτά, το μοχέρ κλπ.

🧶 Να βρεις νήμα με χρώμα και υφή που να σου αρέσουν, διότι θα περάσεις αρκετές ώρες με το νήμα αυτό στα χέρια σου!

🧶 Αν είναι καλοκαίρι και βρίσκεσαι στην Ελλάδα ή άλλο ζεστό μέρος, ίσως να προτιμήσεις το βαμβάκι. Το μαλλί και το ακρυλικό με ιδρωμένα χέρια δεν είναι πολύ ευχάριστο…

🧶 Για τις περισσότερες χρήσεις προτιμώ τις φυσικές ίνες (μαλλί, βαμβάκι, κλπ.) για ένα ριχτάρι, όμως, δεν είναι κακή ιδέα το ακρυλικό ή σύμμεικτο νήμα (μαλλί και ακρυλικό). Το ακρυλικό είναι συνήθως πιο οικονομικό, πιο ελαφρύ από το μαλλί και δεν το τρώει ο σκώρος. 

🧶 Θα χρειαστείς αρκετά κουβάρια. Μήπως, λέω τώρα, 🤔 να μην διαλέξεις την πιο ακριβή ποιότητα για το πρώτο σου εργόχειρο…

Οι δείκτες

Μερικοί άνθρωποι είναι και λίγο φετιχιστές και θέλουν να αγοράζουν κάθε πιθανό και απίθανο αξεσουάρ για το νέο τους χόμπι. Αν ανήκεις σε αυτούς, πήγαινε να αγοράσεις δείκτες της προτίμησής σου… Υπάρχουν διάφορα μοντέλα 🙂

Εγώ πάντως τα πρώτο 40 χρόνια της πλεκτικής μου σταδιοδρομίας δεν ήξερα καν ότι πουλάνε τέτοιο πράμα και χρησιμοποιούσα ένα κομματάκι νήματος (κατά προτίμηση σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με το πλεκτό) για να βάλω σημάδια στο πλεκτό μου.

Πάντως, ναι, κι εγώ έχω συνηθίσει πια να χρησιμοποιώ δείκτες και έχω μαζέψει αρκετούς με τα χρόνια, αλλά υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αν δεν θέλεις να χαλάς τα χρήματά σου: δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια (να μην έχουν όμως προεξοχές), παραμάνες, συνδετήρες, ή – τα αγαπημένα μου – τα μικρά πλαστικά ή μεταλλικά δαχτυλίδια που βρίσκεις σε σουτιέν και μαγιώ…


Εάν λοιπόν έχεις συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά και νοιώθεις έτοιμος/η, πάμε…

Σχολιάστε