Τελευταία: Η συναρμολόγηση

Πώς να ενώσεις τα τετράγωνα

Καταρχάς βρες τη διάταξη που θέλεις να έχουν τα τετράγωνα που έπλεξες. Προσωπικά προτιμώ στις άκρες να έχω τετράγωνα σε μους ή/και με πλαίσιο σε μους για να υπάρχει κάποια ομοιομορφία.

Τα περισσότερα από τα τετράγωνα έχουν 27 πόντους στο πλάτος και 24 ακριανούς πόντους στο ύψος (έναν ανά δύο σειρές) (Εξαίρεση: 8. Η φθίνουσα, 10. Η λοξή καθώς και τα τετράγωνα 18-22). Στα πλάγια και στην επάνω μεριά σχηματίζεται μια αλυσίδα, ενώ στην κάτω μεριά, εκεί που έβαλες τους πόντους, υπάρχει «μισή» αλυσίδα, δηλαδή μία μονή σειρά από ποδαράκια.

Πλέξιμο με βελόνες: ούγια με άπλεκτους πόντους
Η αλυσίδα στο πλάι
Πλέξιμο με βελόνες: το κλείσιμο του πλεκτού
Η αλυσίδα στο επάνω μέρος
Πλέξιμο με βελόνες: Το ρίξιμο των πόντων
Η «μισή» αλυσίδα στο κάτω μέρος

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να ενώσει κανείς τα τετράγωνα μεταξύ τους. Μπορείς να τα ράψεις ή να τα ενώσεις με το βελονάκι ή ακόμα και με τις βελόνες.

Προτιμώ το βελονάκι, διότι δίνει πιο ελαστική ένωση απ’ό,τι το ράψιμο και είναι σαφώς λιγότερος μπελάς, απ’ό,τι οι βελόνες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει η ένωση με το βελονάκι, εκ των οποίων εγώ προτιμώ τα βουβά γαϊτανάκια (slipstitches). Χρησιμοποιώ πιο χοντρό βελονάκι απ’ο,τι θα χρησιμοποιούσα κανονικά για το συγκεκριμένο νήμα για να μη βγει πολύ σφιχτή η ένωση και φροντίζω να πλέκω αρκετά χαλαρά.

Τοποθέτησε καλή με καλή τα τετράγωνα που θέλεις να ενώσεις και πέρασε το βελονάκι στα εξωτερικά ποδαράκια των δύο αλυσίδων. Στην κάτω πλευρά των τετραγώνων έχεις μόνο μια σειρά από ποδαράκια, οπότε θα περνάς το βελονάκι από αυτήν.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να ενώσεις πλευρές με διαφορετικό αριθμό πόντων, θα πρέπει να δεις πόσους πόντους έχουν διαφορά, και να μοιράσεις τη διαφορά κατά μήκος της πλευράς του τετραγώνου.

Εάν δηλαδή έχεις 27 πόντους στο ένα τετράγωνο και 24 στο άλλο, θα πηδήξεις 3 πόντους στο «μεγάλο» τετράγωνο ως εξής: Ένωσε έναν προς έναν τους πρώτους 6 πόντους, πήδα έναν στο μεγάλο τετράγωνο, ένωσε πάλι άλλους 6 πόντους έναν προς έναν, ξαναπήδα έναν πόντο, ένωσε άλλους 6 έναν προς έναν, μέχρι να τελειώσει η σειρά. Στο τέλος δεν θα πρέπει να σου περισσεύει πόντος.

Όταν ενώνω τα τετράγωνα με το βελονάκι, ενώνω πρώτα κατά μήκος όλα τα τετράγωνα και μετά κατά πλάτος (ή αντίστροφα).

Για την κουβέρτα μωρού, που αποτελείται από 30 τετράγωνα αρκεί και περισσεύει ένα κουβάρι των 50 γρ. (100 m). Για τη μεγάλη κουβέρτα που αποτελείται από 70 τετράγωνα (7 * 10) χρησιμοποίησα περίπου 60 γρ., δηλαδή κάτι παραπάνω από 1 κουβάρι (περίπου 120 m).

Η καλή πλευρά της κουβέρτας, όταν έχουν γίνει όλες οι κάθετες ενώσεις
Η καλή πλευρά
Η ανάποδη πλευρά της κουβέρτας, όταν έχουν γίνει όλες οι κάθετες ενώσεις
Η ανάποδη πλευρά
Πλέκτη κουβέρτα μωρού
Ένωση πλεκτών τετραγώνων: Η ανάποδη πλευρά
Η ανάποδη πλευρά
Ένωση πλεκτών τετραγώνων: Η καλή πλευρά
Η καλή πλευρά

Σχολιάστε