16. Η κυκλική

Πώς να πλέκεις κυκλικά

Πλεκτό τετράγωνο πλεγμένο με κυκλική βελόνα

Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη τεχνική είναι να πλέκεις κυκλικά με κυκλική βελόνα ή καλτσοβελόνες. Μπορείς έτσι να πλέξεις πουλόβερ ή σκουφί χωρίς ραφή. Άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι πλέκεις πάντα από την καλή πλευρά του πλεκτού. Έτσι (συνήθως) πλέκεις περισσότερο καλή και ελάχιστα ανάποδη. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα εάν πλέκεις πολύχρωμα σχέδια με την τεχνική ζακάρ.

Έχεις ήδη μάθει

Πρόσθετα υλικά

  • νήμα σε δύο διαφορετικά χρώματα
  • μία κυκλική βελόνα 4 mm μήκους 40 cm
  • προαιρετικά μια κυκλική 5 mm για να βάλεις τους πόντους
  • 5 καλτσοβελόνες 4 mm
  • 4 δείκτες, εκ των οποίων ο ένας να είναι άλλου χρώματος από τους υπόλοιπους

Νέες συντομογραφίες

  • ΠΔ: πέρασε τον δείκτη στην άλλη βελόνα
  • γ.: γύρος/ γύροι

Οδηγίες

Βάλε 108 π. στην κυκλική βελόνα με το σκούρο χρώμα. Υπολόγισε περίπου 2 m ώστε να έχεις αρκετό νήμα για να βάλεις τους πόντους.

Κλείσε τον κύκλο ως εξής: Βάλε άλλον έναν πόντο (109 συνολικά, δηλαδή) και πέρασέ τον πάνω από τον πρώτο πόντο του γύρου. Τοποθέτησε τον δείκτη που διαφέρει από τους υπόλοιπους στην δεξιά βελόνα για να σημαδέψεις την αρχή του γύρου.

1ος γ.: Πλέξε έναν γύρο ανάποδη, τοποθετώντας δείκτες μετά τον 27ο, τον 54ο και τον 81ο πόντο.

Πρόσεξε να μην στρίψεις τους πόντους και καταλήξεις να πλέκεις ατέρμονο ιμάντα (γνωστό και ως ιμάντα του Moebius)!

Εάν κατά λάθος έστριψες τους πόντους, προλαβαίνεις να διορθώσεις την κατάσταση στο τέλος του 1ου γύρου. Μετά τον 2ο γύρο είναι πια αργά: Θα φαίνεται το λάθος…

2ος γ.: [1 αρ. μείωση, πλέξε μέχρι να απομένουν 2 π. πριν τον επόμενο δείκτη, 2 κ. μαζί, ΠΔ] 4 φορές. (100 π.)

3ος γ.: Ανάποδη.

4ος γ.: Επανάλαβε τον 2ο γ. (92 π.)

5ος γ.: Ανάποδη.

6ος γ.: Καλή.

7ος γ.: Επανάλαβε τον 2ο γ. (84 π.)

8ος γ.: Επανάλαβε τον 2ο γ. (76 π.)

9ος γ.: Καλή.

10ος γ.: Επανάλαβε τον 2ο γ. (68 π.)

11ος γ.: Επανάλαβε τον 2ο γ. (60 π.)

Κόψε το νήμα και συνέχισε με το ανοιχτό χρώμα.

Πέρασε τους πόντους σε καλτσοβελόνες

Μικρά μυστικά 🤫

🧶 Εάν φοβάσαι μη σου φύγουν οι πόντοι από τις καλτσοβελόνες ή αν έχεις πολλούς πόντους, μπορείς να τους συγκρατήσεις με ένα λάστιχο.

Εάν φοβάσαι μη σου φύγουν οι πόντοι από τις καλτσοβελόνες ή αν έχεις πολλούς πόντους, μπορείς να τους συγκρατήσεις με ένα λάστιχο.

🧶 Όταν πλέκεις με καλτσοβελόνες, να τραβάς λίγο το νήμα κάθε φορά που αλλάζεις βελόνα, αλλιώς θα έχεις μια στήλη από χαλαρούς πόντους στα σημεία αυτά.

🧶 Στο κλείσιμο ξαναπερνάω το νήμα μέσα από όλους τους πόντους πριν κλείσω την τρύπα. Κατόπιν κάνω μια ή δυο βελονιές κουμπότρυπας πριν κρύψω την άκρη.

🧶 Όταν κρύβω τις άκρες στην αλλαγή του χρώματος, περνώ το κάθε νήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έρχεται, για να ισιώσω το σκαλοπατάκι που δημιουργείται στην αρχή του γύρου. Πέρασε τη βελόνα στον επόμενο πόντο του ιδίου χρώματος.

🧶 Εάν σε τρομάζουν οι καλτσοβελόνες, υπάρχει και η μέθοδος magic loop.

Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ οι καλτσοβελόνες και βρίσκω πιο γρήγορη και εύκολη την αλλαγή βελόνας από όλον τον μπελά με το magic loop. Αν έχεις δοκιμάσει ή σκοπεύεις να δοκιμάσεις τη μέθοδο αυτή, πες μου τις εμπειρίες σου και τη γνώμη σου στο πεδίο σχολίων εδώ πιο κάτω 👇

Για διαβαστερά παιδιά 🤓

Όταν πλέκεις κυκλικά, βρίσκεσαι πάντα στην καλή πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι αν πλέκεις όλους τους γύρους καλή, θα προκύψει πλέξη ζέρσεϋ. Για την πλέξη μους, θα πρέπει να εναλλάσσεις καλούς και ανάποδους γύρους.

Στην αρχή του γύρου, σχηματίζεται ένα σκαλοπατάκι. Εάν βάλεις έναν παραπάνω πόντο και τον περάσεις πάνω από τον πρώτο πόντο του γύρου, το σκαλοπατάκι (σχεδόν) εξαφανίζεται.

Το πλέξιμο με καλτσοβελόνες φαίνεται αρκετά πολύπλοκο και πάντα μου θυμίζει τον Ψαλιδοχέρη. Είναι όμως τελικά αρκετά απλό: Πλέκεις κανονικά με δύο βελόνες, ενώ οι υπόλοιπες βελόνες βρίσκονται σε αναμονή.

Μερικές φορές, ομολογουμένως, υπάρχει κίνδυνος να σου πέσουν οι πόντοι από τις βελόνες, ιδιαίτερα αν πλέκεις πολύ χαλαρά ή αν είναι βαριές οι βελόνες σου. Συνηθίζεις, όμως, και για κάποιον περίεργο εμένα νου αρέσει πάρα πολύ να πλέκω με καλτσοβελόνες. Και δεν είμαι η μόνη… Και άλλοι πλέκτες βρίσκουν ιδιαίτερο εθιστικό το να πλέκουν κάλτσες 🧦🧦🧦

Σε αυτό το τετράγωνο βρίσκεις τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται συχνά στο πλέξιμο σκουφιών: Πλέκεις κυκλικά, μειώνεις τον αριθμό των πόντων, όταν λιγοστέψουν οι πόντοι συνεχίζεις με καλτσοβελόνες και τέλος κλείνεις τους πόντους όπως φαίνεται στο βίντεο.

Αγγλικό γλωσσάρι

  • Γύρος/γύροι: Round(s), rnd(s)
  • Κυκλική βελόνα: Circular needle
  • Καλτσοβελόνες: Double-pointed needles, DPNs

Αν όλα πήγαν καλά, έμαθες

  • να πλέκεις κυκλικά

Επόμενο βήμα

17. Η ομόκεντρη

Σχολιάστε